Zlatni lav odlazi u Japan

Zlatni lav 13. Venecijanskog bijenalea arhitekture odlazi u ruke Toyo Itoa, izbornika japanskog paviljona.

29.8.2012.
16:23
VOYO logo

Japanski paviljon predstavio se konceptom "Architecture. Possible here? Home –for-All", koji pruža potencijalno rješenje za život žrtvama velikog japanskog potresa 2011.godine, s posebnim naglaskom na grad Rikuzenkataku.

Njihov projekt daje na uvid niz različitih maketa domova, odnosno vrsta stanovanja koje se javlja unutar revitaliziranog konteksta. Niz potencijalnih projekata izlaže se na bazama od drvenih trupaca, koji služe i kao nosivi element čitavog paviljona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U pozadini se izmjenjuju fotografije tsunamijem uništenih japanskih gradova, a sam izbornik Toyo Ito projekt objašnjava kao esencijalno propitivanje onoga što dizajniranje i arhitektura jest.

"Zašto raditi građevinu i za koga- to su stvari koje su danas potpuno zaboravljene, dok u mjestima pogođenim katastrofama upravo to postaju najvažnija pitanja i mogućnosti da ispočetka propitamo funkciju arhitekture", kazao je Ito a prenosi portal Pogledaj.to.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najbolji projekt iz Venezuele

Zlatni lav za najbolji projekt u izložbenom dijelu dodijeljen je timu Urban Think-Thank iz Venezuele i kritičaru arhitekture Justinu McGuirku za njihov zajednički projekt cafea i instalacije Torre David. Riječ je o instalaciji koja nastoji reinterpretirati život u najvećem vertikalnom slumu u Caracasu. Njihov koncept baziran je na ideju dijeljenja obroka kao zajedničkog dobra, vodeći se idejom stanovnika Torre Davida.

Posebna priznanja su dobili nacionalni paviljoni Poljske, Rusije i SAD-a, dok je posebno priznanje u izložbenom dijelu dobio talijanski arhitekt Cino Zucchi, a Srebrni je lav otišao u ruke Grafton Architectsa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo