Play ponuda

'POST I RIMA' / Tomislav Jelinčić na Braču predstavio zbirku pjesama svog pokojnog oca

'Zbirka je to puna proturječja, koja i Mediteran i hrvatsko jezično bogatstvo i život u svim fazama prikazuje originalno i autentično'

25.7.2022.
9:57
Play ponuda

'POST i RIMA nije zbirka koja se čita u jednom mahu, ovo je čitav jedan život između korica zbog koje važan autor neće više biti prešućivan jer nit je Mučito muča, nit će se mučat o njemu', poručio je književnik Kristian Novak na svečanoj promociji zbirke pjesama 'Post i rima' pokojnog pjesnika Ive Jelinčića Mučita za koju je napisao i recenziju.

Promociju u živopisnom dalmatinskom ambijentu trga "Škarića dvori" u Postiri na Braču vodio je pjesnikov sin te RTL-ov urednik i voditelj Tomislav Jelinčić, koji je sa svojim sestrama i bratom  od očeve smrti prije dvije godine skupljao njegove radove za ovu zbirku s više od 200 pjesmama na gotovo 400 stranica. 

"Zbirka je to puna proturječja, koja i Mediteran i hrvatsko jezično bogatstvo i život u svim fazama prikazuje originalno i autentično, sadrži, po mom sudu, više pjesama koje spadaju u sam vrh hrvatske suvremene poezije", dodao je Novak. Baš u tim trenucima oglasila su se zvona s postirske crkve što je kasnije župnik Jure Martinić protumačio kao duboku simboliku jer se, kaže, zvona oglašavaju na velike i važne vijesti.

'Čitajte ovu zbirku, na kraju će vam se isplatiti'

Druga recenzentica, stručnjakinja za bračku čakavštinu i profesorica psiholingvistike Lucija Puljak, napominje kako se pjesnik ne libi šokirati i prkositi očekivanjima te da zbirka nije obična jer odudara prije svega svojim obujmom, a da lirski subjekt ovih pjesama gazi svojom stazom na rubu životnog nogostupa. Ističe da se u autorskom rukopisu razaznaje egzistencijalistička poetika, možda čak ne ni propitivanje smisla nego slikanje besmisla. 

Zaključuje pritom da je Ivu Jelinčića Mučita u nekim trenucima i teško čitati, a sve zato što se ne želimo identificirati u tim stihovima. No kad bismo bili iskreni prema sebi, ustrajali bismo u čitanju - poručuje prepunom auditoriju Puljak s porukom: "Čitajte ovu zbirku i onda kada biste je najradije ispustili iz ruku, na kraju će vam se isplatiti."

Izvor:

O zbirci te pjesnikovu burnom životu i radu još su govorili akademska kiparica Sandra Nejašmić Pirnat koja ga je ovjekovječila u bronci za potrebe izložbe "Hrvatski pjesnici" kojom je obišla Hrvatsku te Maja Čipin iz Udruge za kulturu "Kogula" u kojoj je Ivo Jelinčić Mučito vodio pjesničku radionicu. Glazbenik Mladen Biočina putem videolinka izveo je pjesmu za koju mu je riječi napisao Ivo Jelinčić, a uglazbio Đorđe Novković, a prikazani su i inserti iz igranog filma za koji je literarni predložak napisao sam Jelinčić koji u njemu glumi samog sebe.

Play ponuda

Urednica zbirke "POST i RIMA" je Dunja Lakuš, a dizajner i grafički urednik Ivan Šurina.