Tomislav Gotovac u Varšavi i New Yorku

U Varšavi je otvorena samostalna izložba Tomislava Gotovca koji je svojim radom u kontinuitetu od 1960. pa sve do smrti 2010.

16.4.2012.
11:44
VOYO logo

Izložba prati autorov rad od samog početka (fotografska serija Glave, 1960.), pokazuje izbor iz serija kolaža nastalih šezdesetih godina te nekoliko važnih primjera iz eksperimentalnog filmskog opusa (S, 1966.; T, 1969.; Glenn Miller 1, 1977.; Dead Man Walking, 2002.).

Osim ovih radova, na izložbi istaknuto mjesto zauzimaju primjeri Gotovčevog djelovanja u medijima, prvenstveno u Studentskom listu i Poletu krajem sedamdesetih i početkom osamdesetih godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On je bio prvi umjetnik kod nas koji je svjesno upotrebljavao masovne medije za (auto)promociju i prezentaciju umjetničkih ideja.

Još je jedan važan aspekt Gotovčevog rada prezentiran na izložbi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, Gotovac je posljednjih dvadeset godina života transformirao svoj životni prostor u Krajiškoj 29 u slojevitu i začudnu ambijentalnu instalaciju. Upravo je sačuvani ambijent stana u Zagrebu konceptualni okvir izložbe u Varšavi.

Kustosica se odlučila Gotovčeve radove smjestiti neposredno uz sličan ambijent koji je u vlastitom studiju izveo istaknuti umjetnik Edward Krasiński.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dijalog između dva umjetnička prostora uspostavljen je projekcijom dokumentarno-eksperimentalnog filma Le Samouraï Ivana Faktora koji detaljno prikazuje izgled Gotovčevog stana, odnosno ambijenta koji je stvorio.

Inventivni postav izložbe posebno je istaknut projekcijama dvaju Gotovčevih filmova u samom prostoru studija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izložba u Varšavi je projekt Instituta Tomislav Gotovac, neprofitne udruge čija je zadaća očuvanje, stručna obrada, prezentacija i promocija umjetničkog rada ovog umjetnika. Projekcije filmskog materijala omogućene su u suradnji s Hrvatskim filmskim savezom.

Izložba je dio međunarodnog projekta Digitalizacija ideja: arhivi konceptualnih i neoavangardnih umjetničkih praksi koji je inicirao Muzej suvremene umjetnosti Zagreb, a okuplja Muzej savremene likovne umetnosti Vojvodine u Novom Sadu, Modernu galeriju u Ljubljani i Muzej moderne umjetnosti u Varšavi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izložba je otvorena u petak, 13. travnja, a posjetitelji će je moći razgledati do 26. svibnja.

Filmovi Tomislava Gotovca na kultnom mjestu svih filmskih stvaralaca i gledalaca

Rani filmovi Tomislava Gotovca biti će uskoro prikazani u Antology Film Archive u New Yorku, kultnom mjestu svih filmskih stvaralaca i gledalaca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Program pod nazivom Yugoslav Experimental Cinema prezentirat će dinamičnu scenu koja je od pedesetih do kraja osamdesetih godina bila karakteristična za cijeli niz autora okupljenih u filmske klubove.

Od osobite važnosti bili su festivali poput zagrebačkog GEFF-a na kojima su, uz najkvalitetnije domaće filmove, prikazivani i eksperimentalni filmovi svjetski relevantnih autora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tomislav Gotovac bio je jedan od ključnih sudionika tih događaja pa mu je i ovom prilikom pripala čast da otvori program projekcijom filmova Prije podne jednog fauna iz 1963. godine i Krug (Jutkevič-Count) iz 1964. godine. Uz Gotovca, u programu će biti prikazani filmovi niza autora kao što su Mihovil Pansini, Ivan Martinac, Ana Nuša Dragan, Slobodan Šijan, Ivica Matić, Vladimir Petek, Želimir Žilnik i drugi.

Program Yugoslav Experimental Cinema organiziran je povodom izlaska iz tiska knjige CINEMA BY OTHER MEANS (Oxford University Press) čiji je autor Pavle Levi. Levi je istaknuti filmski teoretičar i profesor na filmskim studijima Stanford University.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Hotel Beograd
Otok iskušenja
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Hell's kitchen
Versailles
Trumbo
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Vlakovi
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo