Tko voli Balt-Baltazara?

Strip-spektakl u Vinkovcima ne krije svoje adute, a sada se zna i više detalja. Prvenstveno o gostima koji su zaslužili najvrjednije nagrade.

Prvi je dobitnik Darko Macan, po struci povjesničar i arheolog, a stripove crta još od 1988. godine i suautor je ili autor tridesetak albuma. Paralelno piše prozu i objavljuje u raznim časopisima i listovima, a napisao je čak šest romana za djecu i mlade među kojima i Knjige lažu!, Pavo protiv Pave i Žuta minuta.

Dobitnik je brojnih nagrada, kako za spomenute knjige tako i za stripove, a sada će osvojiti i Grand Prix Salona stripa i animacije u Vinkovcima. On i prevodi stripove, a od 2003. uređuje i kvartalni časopis Q STRIP te je u savjetu književnog časopisa za znanstvenu fantastiku UBIQ.

Udario temelje animiranom filmu

Rođeni Osječanin Borivoj Dovniković Bordo, najprije je zbog proglašenja NDH morao napustiti Hrvatsku između 1941. i 1945. godine. Po povratku odlazi u Zagreb upisuje Akademiju likovnih umjetnosti, ali samo godinu dana kasnije, 1950. godine napušta fakultet da bi se posvetio novootkrivenoj ljubavi – animiranom filmu. S kolegama karikaturistima iz lista Kerempuh počinje izradu prvog hrvatskog umjetničkog animiranog filma, koji će ostati upamćen kao “Veliki miting”.

On će započeti eru nove vrste filmografije na području bivše Jugoslavije i udariti temelje svjetski poznate Zagrebačke škole crtanog filma, koja će nakon toga izroditi Oskarovca Dušana Vukotića i njegov film “Surogat” te lik profesora Baltazara, kojega autorski supotpisuje. Pomagao je uspostavljanju Duga filma i surađivao u Studiju crtanog filma Interpublika.

Filmovi su mu u tridesetak godina nagrađivani na brojnim međunarodnim filmskim festivalima od Acapulca i New Yorka, do Krakowa i Berlina. Salon stripa mu neće dodijeliti prvu nagradu za životno djelo – prije Vinkovaca, takvu je nagradu dobio u Trevisu i Zagrebu na Festivalu hrvatskog animiranog filma, ali i od međunarodne asocijacije animiranog filma ASIFA (2011.).

Dješka – tako mlad, a tako nagrađivan

Osječanin Marko Dješka je i prije završetka studija animiranog filma i novih medija na Akademiji likovnih umjetnosti 2011. dobio nagrade za svoje animacije. A sad će dobiti još jednu u Vinkovcima – za najboljeg mladog autora.

Naime, nagrada publike za film Kolinje “stigla” ga je na Festivalu hrvatskog animiranog filma u Zagrebu 2010. godine, a za isti je film nagrađen i na Festivalu internazionale del Cinema d’Arte u talijanskom Bergamu. Te je godine dobio i prvu nagradu za strip Posljednji fan na Danima dobrog stripa u Rijeci, dok ga je ove godine kasnije publika Festivala hrvatskog animiranog filma nagradila za film Sotonin sin.

Povratak na Net.hr