Tko to tamo priča najbolju priču?

8.3.2012.
15:51
VOYO logo

Organizatori Pričigina obznanili su kako i ove godine svetkuju 20. ožujka Svjetski dan pripovijedanja, koji se obilježava u više od 25 zemalja na svim kontinentima.

Hrvatski će, odnosno splitski Pričigin početi u 19 sati u Amfiteatru Doma mladih i to dodjelom Treće PričeST-i. Čitatelji net.hr-a već znaju dosta o tome, budući da su već treću godinu za redom jedini kvalificirani žiri u ovom natjecanju za najbolju priču. Voditelji dodjele su direktor Pričigina Petar Filipić i urednik programa Renato Baretić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Program se nastavlja "Smakom svijeta". Naime, u 20 sati će o ovoj tematici pričati neki od najpoznatijih pisaca u Hrvatskoj Tanja Mravak, Ivana Šojat Kuči, Zoran Ferić, Predrag Lucić, Jurica Pavičić i Ante Tomić. Za izbor gostiju i moderacija programa zaslužna je i odgovorna Patricija Vodopija.

Drugi dan počinje promocijom knjige "A što sad?" Mirjane Krizmanić u izdanju VBZ, u Kavani Luxor u 18 sati, uz ravnanje Vedrane Rudan i Koraljke Penavin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mosor i ja, da!

U 20 sati će u Kazalištu lutaka otpočeti euro-večer euro-večer spisateljica i novinarki "Kako sam izgubila suverenitet". Gošće su Tonka Alujević, Arijana Čulina, Aleksandra Kardum, Lenka Gospodnetić, Mirjana Krizmanić i Silvana Uzinić.

Pričiginovo druženje nastavlja se u kavani hotela Bellevue, u 22 sata. Na zbivanje "Mosor i ja, da!" pozvani su svi koji imaju neku kratku i veselu uspomenu na Milorada Bibića Mosora. Uz voditelja Damira Šarca gosti će morati pripovijedati kako ih je Mosor zeznuo ili kako su oni njemu smjestili, inzistiraju organizatori.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Program se nastavlja u četvrtak u 18.00 u kavana Semafor promocijom romana "Čefuri raus" slovenskog pisca Gorana Vojnovića. Roman predstavljaju Boris Dežulović i Kruno Lokotar.

Lijepa vaša

Sat i pol vremena kasnije u Kazalištu lutaka počinje program "Lijepa vaša", gdje će eminentni pisti bivše Jugoslavije govoriti o temi "Hipohondrija i druge boleštine".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Izbornik" Kruno Lokotar, koji će ujedno biti i moderator ove pripovjedačke zgode sastavio je sljedeći tim: iz Crne Gore dolazi Jelena Martinović, Hrvatsku predstavlja Marijo Glavaš, Igor Isakovski Makedoniju, Ozren Kebo Bosnu i Hercegovinu, iz Srbije dolazi Dragan Velikić, a Goran Vojnović nastupa u ime Slovenije. Lokotaru će pomagati Emir Imamović Pirke.

A onda, najmuzikalniji dio Pričigina - "Pričirep – Umjetnost storytellinga". U 21.30 u amfiteataru Doma mladih na večeri ponajboljih hrvatskih repera i pod ravnanjem Saše Antića "pričrepat" će i General Woo, osječki Kandžija, zatim Ivan Vuković, Vojko Vrućina i Lil' Bear kao beat-box podrška. Nakon što i oni ispričaju svoje, slijedi DJ party na istoj adresi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Doneseš knjige, odneseš knjige

U petak, 23. ožujka u kavani "Semafor" bit će otvorena tradicionalna Burza pročitanih knjiga pod motom "Knjige na vagu, knjige na metre". Pravilo ove cjelodnevne burze jest: koliko knjiga donesete, najviše toliko možete i odnijeti. Birate hoćete li u metrima ili kilama.

Sve knjige koje preostanu na štandu Pričigin će i ove godine donirati nekoj od školskih ili narodnih knjižnica u Dalmaciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U 18 sati u spomenutoj kavani bit će upriličena promocija knjige makedonskog pisca Igora Isakovskog "Pješčani sat", za koju su zaduženi autor, urednik Branko Čegec i prevoditeljica Sibila Petlevski. Knjigu je izdala MeandarMedia, uz potporu literarne mreže TRADUKI.

Splićani u Zagrebu iliti 'En ti tramvaj!'

Voditeljski dvojac s početka Pričigina, Baretić i Filipić, ravnat će i večeri Splićana koji žive u Zagrebu "Priče o izgubljenom vremenu - En ti tramvaj!" koja počinje u 19.30 sati u Domu mladih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U ulogama "purgeriziranih Splića" su Ivo Žanić, Branko Grčić, Anton Kovačev, Luciano Moše Prelević, Matej Giljanović, Josip Paladino i Velimir Visković.

Djeca i kužina na Pričiginu

Završni dan je subota, 24. ožujak, kada program počinje već u 11 sati, tradicionalnim dječjim programom pričanja na čakavštini "PričaN ti priču". Voditelj je Ivan Tokić, a nastupaju učenici osnovnih škola, izabrani na Dječjem Pričiginovom natječaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kuhari, pak, nastupaju u podne u Hotelu Park i to na temu "Kužina u kuhinji - Priče o kolegama i njihovim receptima". Sudjeluju Zlatan Marinović, Željan Radman i drugi, a voditelj, ujedno i sudionik, je Miro Bogdanović.

Istovremenu u Semaforu će se nastaviti Burza pročitanih knjiga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dok ih ne potjeraju...

Posljednji set priča bit će ispričan u kavani Bellevue s početkom u 19 sati. U priredbi pod nazivom Pričigin narodu sudjeluju svi preživjeli i zaostali sudionici ovog Pričigina, ali i njihova publika, najavljuju organizatori.

Tema je, tradicionalno, kao i prethodnih dviju godina: Priče o sreći.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Treća sreća! Svaka priča može trajati maksimalno pet minuta, a na znak zvona voditelj Damir Duplančić s Radija KL uzima mikrofon i dodaje ga sljedećem zainteresiranom pripovjedaču. I tako 60, 70, 75 minuta, dok si ne dosadimo ili nas ne izbace...", predmnijevaju organizatori Pričigina.

A na samom kraju Pričigina narodu autori triju najboljih od čak 128 pristiglih priča, i to prema odluci žirija u kojemu su Filipić, Baretić i Lokotar, pripovijedat će svoje priče.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Treća PričeST

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo