Tko je zaista dezerter u današnjem društvu?

''Dezerter'', nova predstava Saše Božića je priča o paranojama, beskrajnim noćnim morama, strahovima, surovoj stvarnosti i svemu onom što povlači za sobom.

14.10.2013.
9:49
VOYO logo

Novi kazališni uradak redatelja Saše Božića, naziva "Dezerter", okuplja neke od najzanimljivijih umjetnika suvremenog hrvatskog teatra: prvaka drame HNK Livija Badurinu, kazališnu divu Anu Karić, jednu od najboljih hrvatskih glumica, Natašu Dangubić, Petru Hrašćanec, plesačicu i koreografkinju nagrađenu Nagradom hrvatskog glumišta 2012., dvije nove glumačke nade - Radu Radolovića i Milicu Manojlović te renomirane glazbenike Alena i Nenada Sinkauza.

Anksioznost i strepnja današnjeg društva

U prvom dijelu predstave gledamo današnjeg pojedinca koji živi sa strahom, posvuda vidi očite znakove propasti i guši se u nemoći vlastite promjene. U drugom dijelu, otvaraju se motivi koji tematiziraju posvemašnju nesigurnost hrvatske inačice liberalnog kapitalizma: manipulacija odgovornosti, nesigurnost zaposlenja, bešćutnost prema starosti, strahovi i razočaranja ljudi suočenih s nedjelotvornošću sustava. Te dvije linije spajaju se u završnici predstave koja neizravno postavlja pitanje - tko je zaista dezerter iz društva obilja i jesu li naši strahovi uistinu neutemeljeni?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vječna poratna tranzicija zarobila je sudionike tog makabričnog spektakla koji se hrani osjećajem posvemašnje psihoze. Predstava politike tijela i identiteta izokreće u izazovan kazališno-glazbeni događaj, a u centar postavlja ljudsko tijelo kojem prijeti uništenje i fragmentacija. To je priča o anksioznosti i strepnjama današnje Hrvatske, predstava koja govori o tome kako se može živjeti u obilju, a istovremeno i plivati u strahu jer se to obilje može učas urušiti", ističe se u najavi.

Inspiriran, između ostaloga filmom Take shelterJeffa Nicholsa te KiklopomRanka Marinkovića, Saša Božić se upustio u radikalnu analizu moralne i intelektualne krize suvremene hrvatske stvarnosti u kojem osjećaj za ljudsko gubi bitku pred silnicima politike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovom projektom, nastavlja se koprodukcijska suradnja umjetničke organizacije de facto i Teatra &td koja je do sada rezultirala projektima O prijateljstvu, Nosferatu i Fantom svjetla.

Premijera je za zakazana za 16. listopad, u Velikoj dvorani &TD-a, s početkom u 20 sati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izvedbe slijede 17.,18. i 19. listopada u isto vrijeme na istom mjestu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo