Tajne depoa Muzeja Nikole Tesle

U Muzeju Nikole Tesle u Beogradu posjetitelji mogu vidjeti originalno odijelo ovog velikog izumitelja i znanstvenika te replike njegovih izuma.

16.9.2012.
19:33
VOYO logo

Naime, zbog nedostatka izložbenog prostora, većina je stvari koje Muzej posjeduje smještena u depou, a dio se povremeno izlaže. Osim osobne arhive i biblioteke, odjevnih i drugih predmeta, u Muzeju se čuva čak i Teslin krevet i drugi namještaj iz hotelske sobe u kojoj je proveo posljednje godine života. Sve su te stvari osam godina nakon Tesline smrti prenesene iz SAD-a u Beograd, a potom je 1951. godine osnovan muzej.

Najveći dio Tesline ostavštine čini njegova osobna arhiva, koja se nalazi pod zaštitom UNESCO-a, sastoji se od čak 160.000 različitih dokumenata, a čuva se u specijalnim ormarima u jednoj od dviju prostorija muzejskog depoa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Digitalizacija završena, dokumenti uskoro online

"Riječ je o prepiskama, znanstvenim radovima, financijskim dokumentima, planovima, crtežima... Sve je to značajno za čitavu povijest čovječanstva. Posao oko digitalizacije njegovih osobnih dokumenata je završen i očekujemo da će uskoro biti dostupni javnosti u elektronskoj čitaonici Muzeja", kazao je za BlicMladen Vujović, pomoćnik direktora Muzeja.

U depou se nalaze i mnogi Teslini osobni predmeti. Najviše je odjevnih predmeta, kao i onih koje je koristio u radu, poput raznih alata i laboratorijskih instrumenata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Tesla je pratio modu'

"Tesla je pratio modu. Odijela su bila specijalno krojena za njega. Volio je nositi rukavice. Iako se misli da je volio nositi isključivo bijele, njih je imao najmanje. Zanimljivo je to i da Teslu ni na jednoj fotografiji nismo vidjeli sa šeširom, a imao ih je dosta. Imamo i njegovu kolekciju čarapa, kao i svilenih košulja za spavanje. Cipele su također bile rađene po mjeri, a osim smeđih i crnih, nosio je i zelene", otkrila je za list Ivana Zorić, kustosica Muzeja.

Muzej čuva i Teslin krevet, frižider, sef, kao i drugi namještaj i predmete iz hotelske sobe broj 3327, na 33. katu hotela New Yorker, u kojoj je proveo posljednjih 10 godina života. U toj sobi je i preminuo 7. siječnja 1943. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo