Svijet u malom izgubljen pred estetikom profita

2.3.2010.
15:57
VOYO logo

Cklus slika Nataše Ljubetić dokumentarna je rekonstrukcija fragmenata jednoga dijela vlastitoga života na način koji naglašava i sam čin nastanka djela.

Izloženi su radovi jedna vrsta transpozicijske igre; prebacivanje opredmećenog sjećanja iz jednog medija u drugi - od stvarnog predmeta do fotografije istoga, te u konačnici do slike toga predmeta. Slojevitost sjećanja materijalizirana je slojevitošću same izvedbe; taloženosti sjećanja autorica se oslobađa postupno kroz sam stvaralački čin, pomno promišljen i minuciozno realiziran.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slikanje je u ovom slučaju poput katarze; pročišćenje od emocija koje više ne možemo nositi u sebi, a nismo ih htjeli tek tako pustiti. Potreba da se na svoj način pomiri s onim što je bilo, a čega više nema. S dimenzijom gubitka.

Mjesta sjećanja. Plehin put bb adresa je kuće Natašinoga djeda i bake u Sutivanu na Braču u kojoj je provela velik dio svoga djetinjstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otok sam po sebi pobuđuje predodžbu utočišta zgusnute, gotovo sakralne vrijednosti. U ovom slučaju taj svijet u malom, njezina otočna čarolija i utočište su nestali, sačuvavši se tek u tragovima unutar nečega što, u odnosu na ono prije, poprima bezbožnu estetiku profita.

Sačuvali su se rijetki predmeti iz svakodnevnog života; metalni kuhinjski lončići, zidna svjetiljka, pločice i brojni gobleni nekim su čudom preživjeli na zidovima soba u nekadašnjoj obiteljskoj kući.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cijela je priča pokušaj rekonstrukcije prostora kojeg više nema djelićima sjećanja uklopljenim u slagalicu sastavljenu od ključnih predmeta i uzoraka koji pokreću kotačić sjećanja i autoricu vraćaju u prošlost. Blaga nostalgičnost prolaska vremena i promjena koje donosi. Slika kao ponovno oživljena poetika prostora koja je nestala.

O autorici:

Nataša Ljubetić rođena je 1978. godine u Splitu. Maturirala je u Općoj gimnaziji Marko Marulić u Splitu 1996. godine. Godine 2001. diplomirala slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Macerati u Italiji, s diplomskim radom na temu Performans u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Godine 2004. diplomirala animaciju u Internacionalnoj školi stripa u Rimu. Od 2006. član Hrvatskog društva likovnih umjetnika Split. Uz tri samostalne izložbe, izlagala je na skupnim izložbama u Hrvatskoj, Italiji i Španjolskoj.

Izložbu možete pogledati do 17. ožujka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo