Supertužna istinita ljubavna priča

Ova genijalna satira odražava neveselu sliku bliske budućnosti Amerike, imperija u ruševinama, s polupismenim stanovnicima, razorenoga artificijelnošću.

16.8.2011.
13:48
VOYO logo

Gary Shteyngart donosi distopičnu viziju bliske budućnosti Amerike koja je u golemim dugovima prema Kini pa je dolar vezan za juan, istodobno ratuje s Venezuelom, a sve njezine građane kontrolira jedinstvena Bipartizanska stranka.

Svi nose oko vrata aparat koji uživo prenosi misli i razgovore svojih vlasnika i javno emitira njihov Bonitet. Ljudi opsesivno kontroliraju vlastito zdravlje, a šoping je najbolja i jedina zabava za sve one koji imaju novac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sredovječni Lenny Abramov želi živjeti vječno (radi u tvrtki za Beskonačno Produženje Života) jer je zaljubljen u Eunice Park, 24-godišnju Amerikanku korejskog podrijetla, koja, iako nesklona Lennyju i često okrutna prema njemu, pronalazi u njemu srodnu dušu i utočište od svojih zapovjednički nastrojenih imigrantskih roditelja.

U narativnom toku izmjenjuju se poglavlja u kojima Lenny pripovijeda u formi staromodnih dnevničkih zapisa, a Eunice pripovijeda dopisujući se online.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lenny obožava knjige koje svijet u kojem živi smatra smrdljivim ostacima prošlosti te pokušava uvjeriti svoju prevrtljivu novu ljubav da i u vremenima bez ikakvih standarda ili stabilnosti još uvijek vrijedi biti stvarno ljudsko biće. No mogu li ljubav i jezik spasiti svijet?

Mračna i zabavna, ova će knjiga u izdanju Školske knjige, ipak pokušati spasiti svijet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O autoru: Gary Shteyngart rođen je u Lenjingradu 1972. Kao sedmogodišnjak preselio se s roditeljima u Sjedinjene Američke Države. Njegov prvi roman The Russian Debutante's Handbook (2001.) osvojio je nagradu Stephen Crane za prvi roman i Nacionalnu židovsku književnu nagradu za fikciju.

Njegov drugi roman Absurdistan (2006.) uvršten je u popis deset najboljih knjiga godine u New York Times Book Review, a Time, Washington Post Book World, San Francisco Chronicle i Chicago Tribune proglasili su ga knjigom godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Supertužna istinita ljubavna priča (2010.) osvojila je Salon Book Award, a New York Times proglasio ju je knjigom godine i bestselerom.

Shteyngarta često ističu kao jednoga od najboljih mladih američkih romanopisaca. Njegove su knjige prevedene na više od dvadeset svjetskih jezika. Živi u New Yorku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo