Što je zajedničko Laubi, Koku i Smooth Criminalu?

Kakva je bila kulturna 2011. godina? Tužna, jer su nas napustili Predrag Vušović, Ivica Vidović, Bobi Marotti..., ali i pamtljiva po nekoliko uspješnih i vrijednih kulturnih projekata.

28.12.2011.
11:49
VOYO logo

Tako je u lipnju 2011. godine u Zagrebu otvoren novi izlagački prostor, kuća za ljude i umjetnost Lauba, privatni projekt u kojem je izložena ogromna kolekcija Filip Tradea. Lauba je smještena u obnovljenoj staroj austougarskoj jahaonici na Črnomercu, a nastojat će služiti i kao laboratorij za umjetničke eksperimente, te biti mjestom kulturne inovacije. Otvorenje Laube je i u cijenjenoj Vjesnikovoj anketi među 60 kulturnih djelatnika proglašeno najvažnijim kulturnim događajem u 2011. godini.

Tu su i dvije izložbe koje su posjetiteljima pokazale posebnosti življenja u vrijeme Art décoa, odnosno socijalizma. Izložba "Art déco i umjetnost u Hrvatskoj između dva rata" u Muzeju za umjetnost i obrt privukla je 76.552 posjetitelja, a nadamo se da će isti interes zavladati i za sjajnu izložbu 'Socijalizam i modernost: Umjetnost, kultura, politika 1950-1974.' koja je početkom prosinca otvorena u Muzeju suvremene umjetnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od YouTube hita do ugovora sa Sonyjem

Pravi hit, kako doma tako i u svijetu, postali su i violončelisti Luka Šulić i Stjepan Hauser, koji su obradom hita Michaela JacksonaSmooth Criminal postigli u siječnju 2011. nevjerojatan uspjeh na YouTubu. Uslijedilo je i potpisivanje ugovora sa Sony Music Entertainment/Sony Masterworksom, turneja s Eltonom Johnom, a za kraj godine - spektakularan koncert u Lisinskom.

Što se filmova tiče, ove nas je godine obradovao 'povratak' domaćih dječjih filmova: napokon smo dočekali i da legendarnu dječju knjigu Koko i duhovi pogledamo na velikom platnu - što je već učinilo preko 70.000 građana Lijepe naše. Tu je i Duh babe Ilonke, te uvjetno 'dječji' i Lea i Darija, film koji prati sudbinu Lee Deutsch i Darije Gasteiger, dviju djevojčica koje su pred Drugi svjetski rat bile članice dječje scene zagrebačkog Hrvatskog narodnog kazališta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nastavljena trakavica u HNK Split

U 2011. su se, nažalost, nastavila prepucavanja u splitskom HNK: od novog imenovanja Duška Mucala za intendanta, pa poništavanja natječaja, pa otkazivanja opere Maršal zbog presuda generalima u Haagu... Nadamo se da iduće godine ova kazališna kuća u novine neće ulaziti po kriteriju skandala, nego proizvodnje.

Nažalost, u 2011. godini hrvatsku su kulturnu scenu napustili mnogi dragi i legendarni umjetnici: Fadil Hadžić, Predrag Vušović, Ivica Bednjanac, Ivica Vidović, Bobi Marotti, Ines Fančović, Ivo Škrabalo, Ljubo Stipišić Delmata, Franko Strmotić, Ana Štefok, Dinko Fio, Vida Jerman...

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo