Što je povijest učinila za žene, a što za muškarce?

Kakav je status muškog pitanja i kakav ženskog na izmaku prvog desetljeća 21. stoljeća, nakon svih povijesnih (r)evolucija, metamorfoza, tranzicija, transfera i regresija?

10.2.2011.
14:55
VOYO logo

Posljednji dio trilogije „O zajedništvu“ Bacača Sjenki „Muški-ženski/ Ženske-muške“, čija će se premijera održati 25. veljače( i 14. ožujka) u Teatru&TD, dat će odgovor na to pitanje.

Blagi uvod u ono što ćemo tek gledati, glavni akteri predstave prezentirali su na konferenciji u Teatru&TD.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako se danas može definirati žensko i muško pitanje? I još prije: Je li to uopće pitanje ili je riječ o nečem drugom? Ili: Kakve stavove zauzimamo i kakve predrasude izražavamo do spolnog opredjeljenja? I još prije: Na koji način možemo govoriti o spolnoj pripadnosti? I još prije: Što nas čini pripadnicima određene spolne grupacije?

Ovo je primjer samo dva bloka pitanja od barem deset koje u projektu MŽŽM želimo otvarati u krugovima/slojevima, poput figure babuške. No, za razliku od ruskog suvenirskog modela, u ovom dramaturško- redateljskom modelu i posljednja, najmanja figurica može se otvoriti, tako da je krajnji ishod praznina koju svatko ima za sebe ispuniti značenjem, najavio je suredatelj predstava, Boris Bakal.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glumačka ekipa

Ekipu MŽŽM čine renomirane glumice i glumci te mlade nadolazeće zvijezde zagrebačkog i sarajevskog glumišta. „Žensku“ postavu čine Irma Alimanović, Maja Izetbegović, Jelena Miholjević, Mona Muratović i Petra Težak, dok ćemo u „Muškoj“ gledati Benjamina Bajramovića, Nikšu Butijera, Deana Krivačića, Borisa Lera i Vilima Matulu.

Temelj nastanka ovih predstava jest, kao i kod ostalih kazališnih projekata Bacača Sjenki, da su glumci-glumice /izvođači-izvođačice ujedno i suautori/ce sadržaja, a posebnost ovog projekta je da će obje predstave moći pratiti isključivo istospolna publika, naglasila je Katarina Pejović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drugim riječima, obje će predstave moći vidjeti i muškarci i žene, ali samo u društvu ostalih muškaraca odnosno žena. Nastavak je ovo kontinuiranog istraživanja međuljudskih dinamika koje Bacači Sjenki provode u svojim projektima, a na tri razine: izvođač/ica-izvođač/ica, izvođači/ce-publika, publika-publika, dodala je Pejović.

Prekrasno je iskustvo surađivati s Bacačima Sjenki u ovako otvorenom prostoru. Teatar&TD je rijetko mjesto slobode u ovom gradu, u ovoj državi zapravo, naglasila je glumica Jelena Miholjević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo