Što je nama naša kultura dala 2010.?

Da nije sve tako sivo u 2010. godini dokazuje i par dobrih stvari koje su se, unatoč za kulturu nezahvalnim vremenima, ipak dogodile.

29.12.2010.
12:10
VOYO logo

Nakon odabranih katastrofa godine na zalasku, došlo je vrijeme i za isticanje pozitivnih stvari koje su je obilježile. Naš stručni žiri kulturnjaka, u sastavu Marko Cindrić, Dalibor Matanić, Vanja Blumenšajn, Siniša Labrović, Zoran Prodanović Prlja, Dean Krivačić i Jurica Pavičić, nakon što se očitovao o svim negativnostima 2010., imao je još jedan zadatak – izabrati naj kulturne događaje kojima smo imali čast svjedočiti.

Evo kako su se izjasnili...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

MARKO CINDRIĆ (glumac)

1. Festival nove drame Održan prvi put, doveo u Zagreb vrh trenutne britanske Off-West End i fringe produkcije, a godina je ipak bila takva kakva je bila, s puno ušteda i smanjenja sredstva za kulturu.

2. Interliber Ovogodišnje izdanje okupilo je rekordan broj posjetitelja, oko 100 tisuća njih, što je odlična vijest za kulturnu scenu u Hrvata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

3. Kiklop U režiji Ivice Buljana i u kombinaciji s Letom3 označio je zadnju goričku premijeru za mandata Senke Bulić, a proslavio ga je Mrle sa slikom Jadranke Kosor na spolovilu. Predstava je bitna jer je i ujedno dala priliku mladim glumačkim nadama.

4. Martinisov performans Mogli ste ga vidjeti u emisiji Drugi format. Značajan je jer je Dalibor Martinis iz 1978. i Dalibor Martinis iz 2010. pričao jedan s drugim, odnosno razgovarao sam sa sobom u budućnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

5. Vatrotehna (Montažstroj) Predstava koja je obnovljena u Zagrebu točno nakon 20 godina, originalna verzija iz 1990. godine bila je vizionarska i predvidjela je mnoge događaje koji su uslijedili kasnije, pa se to očekuje i od ove.

DALIBOR MATANIĆ (redatelj)

1. Festival svjetskog kazališta u Zagrebu Top svjetske predstave u Zagrebu: Ulica Vandenbranden 22 i Izvan konteksta za Pinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

2. INmusic festival Zagreb Nastupi The Flaming Lipsa i Broken Social Scene po mom mišljenju predstavljaju vrhunac ovogodišnje koncertne ponude. 3. Martinisov performans Značajan jer je umjetnik njime ukinuo granice između prošlosti i sadašnjosti, a sve smo to mogli pratiti na malim ekranima.

4. Smjene u čelnim hrvatskim filmskim institucijama i udrugamaHrvoje Hribar postaje ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra, Antonio Nuić predsjednik Društva hrvatskih filmskih redatelja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

5. Ploveći paviljon za Venecijanski bijenale Bez obzira na tragičan ishod plovidbe, najzanimljivije rješenje Bijenala.

VANJA BLUMENŠAJN (kreativac godine)

1. Martinisov performans Odnos prošlosti i sadašnjosti, očekivanja i realizacije vjerojatno je središnji obračun u životu svakog čovjeka (i umjetnika). Mladi i stari Martinis su, pobijedivši zakone protoka vremena, duhovito pokušali javno definirati svoj odnos. U svakom slučaju performans kakav će, bar fiktivan, svatko od nas odigrati u mraku svoje sobe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

2. Otvoren Muzej ulične umjetnosti Metropola bez ulične umjetnosti nije metropola. Banksyjeva djela odavno se prodaju za stotine tisuća funti, bilo je i vrijeme da se kod nas nakon MSU-a otvori i MUU. Ako ništa drugo, o zgradi MUU-a neće se sukobljavati mišljenja arhitekata. I radi 0-24.

3. MET u Lisinskom U drugoj godini MET u Lisinskom postaje masovna manifestacija. Vrhunska izvedba, nažalost, potkrepljuje činjenicu da nema velikih produkcija bez puno novca. Ipak nam bar na ovakav način donosi glamur New Yorka, u kojem, nažalost, ne možemo uživati u domaćoj opernoj produkciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

4. Gilbert & George u Zagrebu Možda najatraktivnija izložba u prvoj godini MSU-a, između Tatea i MOMA-e dovela je u Zagreb dašak britanske provokacije (u možda ne najraskošnijem obliku). Bonus bodovi: s dinamičnim duom se moglo ležerno porazgovarati u vrtu ispred ALU-a

5. Vatrotehna (Montažstroj) Predstava koja je u tranzicijskom razdoblju 90-ih otvarala pitanja o politici i vlasti, uskrsnula je nakon 20 godina da bi otkrila kako ljudi odgovore na ta pitanja trebaju i danas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

6. Siniša Labrović postao ministar Iako sam radije pratio ovce u borbi za titulu najpopularnije ili me više nasmijalo obilježavanje teritorija na Markovom trgu, tek je boks-meč s ministrom Biškupićem donio Labroviću mjesto u vladi.

SINIŠA LABROVIĆ (umjetnik i 'ministar kulture')

1. Art Always Has Its Consequences Grupna izložba (kao dio 3. Subversive Film Festivala), kustoski tim WHW.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

2. Martinisov performans Dalibor Martinis razgovara s Daliborom Martinisom.

3. Ivan Faktor, Prvi program Retrospektiva u Klovićevim dvorima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

4. Montažstroj, Vatrotehna Predstava koja nakon 20 godina donosi vizije u Zagreb. 5. Ekstravagantna tijela: Ekstravagantni umovi Interdisciplinarni multimedijalni festival, kustoski tim Kontejner.

ZORAN PRODANOVIĆ PRLJA (pjevač, glumac i umjetnik)

1. Let3 2. Kiklop na Sceni Gorica 3. Preseljenje Kiklopa sa scene Gorica u Teatar &td 4. Torba u bijeloj kući, Washington 5. Facebook

Tekst se nastavlja ispod oglasa

DEAN KRIVAČIĆ (glumac)

1. Siniša Labrović postao ministar Izazvao aktualnog ministra na boksački meč, no na kraju se gospodin Biškupić nije pojavio, što je značilo da predaje svoju titulu Labroviću... očito je pripremljeniji od gospodina ministra Biškupića.

2. Vatrotehna (Montažstroj) Predstava koja je obnovljena u Zagrebu točno nakon 20 godina... Iako je u zemlji postalo normalno da ne pomažu nikakve provokacije, ni štrajkovi...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

3. Kultura Još uvijek nije propala.

4. Interliber Srušio rekord posjećenosti - oko 100 tisuća ljudi... Eto, još uvijek postoje Hrvati koji kupuju knjige... ili ih barem kradu, ako već nemaju para.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

5. Nagrade hrvatskog glumišta Nevjerojatnom zanimljivošću iznenađuje, svake godine... trebao sam se kladiti!

JURICA PAVIČIĆ (književnik i filmski kritičar)

1. Adio, kauboju, roman Olje Savićević Riječ je doista o romanu koji će obilježiti kraj ove dekade, velikom mediteranskom klasiku koji će u našoj kulturi imati mjesto Kiklopa ili Mirisa, zlata i tamjana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

2. Nominacija za nagradu EFA Zrinki Cvitešić To je nagrada ne samo silno darovitoj glumici, nego i cijeloj, novoj i izvrsnoj glumačkoj sceni u Hrvatskoj.

3. Kornatski križevi Nikole Bašića Dojmljivi primjer ambijentalne spomeničke arhitekture koji se pretvorio u katarzični, kolektivni performans i koji je jednako prihvatila i struka i puk.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

4. Hotel Zagorje, roman Ivane Simić Bodrožić Opasna, moćna knjiga koja rat prikazuje iz određene perspektive i nosi usporedbu s Ágotom Kristóf.

5. Žuti Peristil Sretan spoj navijačke supkulture i konceptualne umjetnosti, socijalno najrelevantnija ovogodišnja konceptualna akcija kojoj ni danas ne znamo autora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prethodni članci:

arti-201012230899006 arti-201010220090006 arti-201011100095006

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo