Što je Forum radio u zadnjih 40 godina?

Galerija Forum postala je kroz godine omiljeno mjesto ljubitelja umjetnosti, a sad je vrijeme da uz predstavljanje monografije pod nazivom Galerija Forum 1969. – 2009.

10.2.2010.
12:45
VOYO logo

Prva izložba u Galeriji Forum otvorena je 14. srpnja 1969. godine, a s njom je predstavljena i programska koncepcija galerije.

U tadašnjoj galerijskoj prezentaciji umjetničkog djela Galerija Forum unijela je znatne programske i organizacijske promjene, pokrenuvši izložbenu djelatnost na visokim profesionalnim kriterijima i znatno obogaćujući likovnu produkciju u našoj sredini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, treba istaknuti da je čestim samostalnim izložbama uglednih umjetnika, (što se u kasnijem razdoblju iščitava u impresivnom nizu!) dinamizirala izložbenu djelatnost na zagrebačkoj i hrvatskoj likovnoj sceni. Društveno je aktualizirala i stručno problematizirala u profesionalnoj galerijskoj obradi polivalentnost suvremenog likovnog jezika, čime je Galerija Forum davala itekako vrijedan prilog u promicanju tih vrijednosti u hrvatskoj i europskoj umjetnosti i kulturi, izrastajući iz izložbe u izložbu u autoritativnog promotora i promicatelja visokih likovnih vrijednosti.

Na katalogu ove izložbe prvi se puta pojavljuje i logotip GF kojega je, uz katalog i pozivnicu, grafički oblikovao Ante Kuduz i na tom će se dizajnerskom predlošku nastaviti tiskati katalozi i sljedećih godina. Logotip Galerije Forum – GF (uz neznatne korekcije) dugi je niz godina bio i njezin zaštitni znak, kao što je to i danas, ali s promijenjenim vizualnim identitetom kojega je isti autor oblikovao 2003. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Programska koncepcija Galerije Forum manjim je dijelom, ali, ipak, u svojoj osnovnoj zamisli, prezentirana hrvatskoj kulturnoj javnosti upravo s djelima njezinih članova na prvoj zajedničkoj izložbi. Njome su i otvorili prostor Galerije, ne samo svojim članovima, već i drugim umjetnicima i brojnim suradnicima koji su počeli intenzivno surađivati s novom institucijom.

Među utemeljiteljima – članovima Galerije Forum koji su je svojim radovima na prvoj izložbi i predstavili javnosti, sudjelovali su: Edo Murtić, Kosta Angeli Radovani, Raul Goldoni, Zlatko Prica, Oton Postružnik, Ivan Lovrenčić, Frano Šimunović, Ksenija Kantoci, Stevan Luketić, Ante Kuduz, Belizar Bahorić i Nikola Reiser. Među utemeljiteljima Galerije Forum je i pjesnik i likovni kritičar Vlado Gotovac. Njima se vrlo brzo pridružuju i drugi članovi: Goranka Vrus-Murtić, Nives Kavurić-Kurtović, Šime Perić, Josip Diminić, Dalibor Parać, Marija Ujević-Galetović, Ivo Šebalj, te kasnije: Stanko Jančić, Ivo Friščić i Zlatko Keser.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz članstva se, nakon kratke suradnje, povlače: Ksenija Kantoci, Frano Šimunović, Stevan Luketić, Virgilije Nevjetić i Ivo Šebalj.

S vremenom se članstvo mijenjalo. Radi koncepcijskih i estetskih, programskih, organizacijskih ili drugih razloga dolazilo je do razilaženja, ali podjednako i zbog onih prirodnih razloga, bolesti ili smrti, ili onih koji dolaze sa smjenom generacija, što je rezultiralo njegovim pomlađivanjem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ova inicijativa", pišu u programskom tekstu njezini utemeljitelji 1969.godine, "potekla je i kao posljedica uvjerenja da je našem gradu potrebna galerija komornog karaktera (i ne samo jedna) koja bi oko sebe okupljala umjetnike, prezentirala njihova ostvarenja domaćoj sredini i maksimalno ih otvorila svijetu...

Koncepcijska vrijednost za sve vrijednosti koje određuju našu likovnu sadašnjost i predviđaju budućnost jest i ostaje njen pokretač – dakle, galerija će nastojati da prati sve ono što je živo i vrijedno u okviru široko zacrtanog spektra svoga djelovanja, da okuplja i širi broj svojih članova koji će svoje interese moći ostvariti u društvenoj funkciji galerije." (Milan Bešlić, urednik knjige i predsjednik Savjeta Galerije Forum)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predstavljanje knjige održat će se 11. veljače u 12 sati.

O knjizi će govoriti Ivica Lovrić, pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport, Igor Zidić Goran Pavletić, ravnatelj KIC-a i Milan Bešlić, predsjednik Savjeta Galerije Forum i urednik knjige.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo