Stipe Mesić otkrit će zašto se raspala Juga

Koliko je prekid sa Staljinom promijenio Jugoslaviju? Zašto razvoj jugoslavenskog socijalizma izgleda kao niz kratkih rezova i nedovršenih projekata?

23.4.2010.
13:40
VOYO logo

Odgovore na ova pitanja i još mnoga druga saznajte na okruglom stolu Socijalizam u Jugoslaviji, socijalizam danas: Što je dovelo do raspada Jugoslavije koji će se održati u nedjelju, 2. svibnja u 19 sati u kinu Europa.

Gosti Okruglog stola su Latinka Perović, Stipe Mesić, Predrag Matvejević i Budimir Lončar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kolika je odgovornost sustava, njegovih ideja, loše prakse za krvavi raspad? Kakva je, konačno, sudbina ideje socijalizma u svijetlu duboke krize modela liberalnog kapitalizma?

arti-201003310452006 Ovo su samo neka pitanja na koja će sudionici rasprave pokušati pronaći odgovore. Okrugli stol ujedno je i svečano otvorenje velike međunarodne konferencije „Kolaps neoliberalizma i ideja socijalizma danas“ koja se odvija od 3. do 7. svibnja u sklopu Subversive Film Festivala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podjela svijeta na dva ideološki suprotstavljena bloka, jedan koji je, ugrubo, slijedio ideje Marxa i Engelsa i bio protiv privatnog vlasništva, tržišta i ''formalne demokracije'' i drugi, ne uvijek parlamentarni i demokratski, ali s drukčijim gledanjem na pitanja vlasništva, religije, obilježila je veći dio dvadesetog stoljeća.

Geneza podjele pratiti se može najmanje od 19. stoljeća, a njezin kraj zapravo još nismo dočekali jer neka su društva još uvijek formalno socijalistička, pa i rigidno staljinistička. Za definiranje hrvatskog povijesnog puta u 20. stoljeću, baš kao i povijesnih iskustava svih naroda bivše Jugoslavije, socijalističko je razdoblje ključno. Ono je odredilo ishod Drugoga svjetskog rata i dominiralo, manje ili više grubo, ukupan život sve do rušenja Berlinskog zida.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Okrugli stol u čijem bi radu trebali sudjelovati političari i intelektualci, osobe koje su promišljale i stvarale socijalističku praksu bivše Jugoslavije ili njezinih dijelova, ili ih je taj režim zatvarao, trebali bi pokušati ponuditi odgovore na tri glavne skupine pitanja. U prvom bi se krugu razgovaralo o različitim praksama ili fazama u razvoju socijalizma u SFRJ.

Drugi dio razgovora problematizirao bi propast socijalističkih režima u istočnoj Europi, raspad SSSR-a i, prije svega, uzroke raspada Jugoslavije. Kolika je odgovornost sustava, njegovih ideja, loše prakse za krvavi raspad?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Treći krug razgovora trebao bi valorizirati postignuća, pokazati što je sa socijalizmom danas.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo