OGLAS

Stigao Jeffrey Wigand, najpoznatiji zviždač svijeta

Četvrti Zagrebi!, društveno odgovorni festival posvećen zviždačima, otvorio je vrata! Tim je povodom u Zagreb stigao Jeffrey Wigand, najveći svjetski zviždač duhanske industrije.

8.9.2011.
17:11
VOYO logo

'Ponosan sam da mogu sjesti uz ove ljude, koji su svoju svijest o istini odlučili podijeliti s hrvatskom javnošću, s mladim društvom i mladom državom koja ima priliku razviti se u pravu demokraciju, učeći na greškama drugih. Istina stvari čini boljima. Iako je Hrvatska potpuno nova za mene, o njenoj povijesti, kulturi i društvu tek Drago mi je da i ja mogu sudjelovati u izgradnji temelja i karaktera ove nove demokracije', rekao je dr. Jeffrey Wigand, glavni gost ovogodišnjeg Zagrebija!

Ovogodišnje izdanje Zagrebi! Festivala počinje 9. i traje do 11. rujna, a njegov je program predstavljen u galeriji kina Europa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istina bez straha - Je li bilo toga vrijedno?

Rame uz Wiganda postrojili su se naime, u jednom trenutku hrvatski državni neprijatelji, zviždač iz Carine Robert Matijević, Ankica Lepej, bivša službenica Zagrebačke banke, Srećko Sladoljev iz Imunološkog zavoda i najavili tako subotnji okrugli stol Istina bez straha - Je li bilo toga vrijedno?, za kojim će otvoreno pred publikom, uz dr. Wiganda, Damira Mihanovića iz Croatia osiguranja, psihologinju Mirjanu Krizmanić te bivšu državnu odvjetnicu Jadranku Sloković, razmjenjivati iskustva i probleme, razgovarati o trenutačnoj poziciji zviždača i zakonskoj podršci koja im se pruža.

Dvostruki doktor znanosti s područja biokemije Jeffrey Wigand, jedan od najvećih boraca protiv pušenja, te za transparentnost i etičnost u poslovanju korporacija i javne uprave, u subotu, 10. rujna u kinu Europa održat će predavanje Inside the Insider.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Autor bezbroj znanstvenih članaka, stručnih izvještaja, dokumentaraca i nekoliko knjiga govorit će o svojoj borbi protiv duhanske industrije kojoj je i sam nekad pripadao. Prethodno će biti prikazan film Michaela Manna Probuđena savjest, holivudska ekranizacija života dr. Wiganda, u kojem ga, uz Ala Pacina, igra Russell Crowe.

'Ideju da Zagrebi! posvetimo zviždačima dodatno je učvrstila izjava bivšeg ministra pravosuđa, danas pomoćnika generalnog tajnika UN-a za ljudska prava, najviše pozicioniranog Hrvata na svjetskoj sceni, Ivana Šimonovića, kada je rekao kako je nebitno koja je opcija na vlasti, dok god se razvija civilno društvo. Na tome radi Zagrebi!, objasnio je izbor teme ovogodišnjeg festivala programski voditelj, povjesničar umjetnosti Emil Matešić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od dokumentarca i bagera do 'zlatnog' Gotovca

Program u suradnji s Dokukinom otvorit će 9. rujna nagrađivani dokumentarci zviždačke tematike Revolucija 101, izraelski film Dorona Tsabarija i Plaćeni ubojica - soba 164 redatelja Gianfranca Rosija, u francusko- talijansko- američkoj produkciji, a idućih dana nastaviti filmovima Ne baš Taliban, jordanskog redatelja Fadija Hindasha i Izdajnik protiv zločinca, šireći tako kontekst teme izvan granica.

Postavljanju perspektive pridonijet će i razgovor sa Želimirom Gvardiolom, gostom Festivala, nagrađivanim dokumentaristom, redateljem filma Izdajnik protiv zločinca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U subotu će se postavljanjem privremenog spomenika Tomislavu Gotovcu, u Ilici kod Trga, na mjestu gdje je pred 30 godina prozviždao performansom Zagreb, Volim te! svečano obilježiti otvorenje Zagrebi! Festivala i hommage organizatora Gotovcu.

Potpuno nagog u 'zlatu' za Zagrebi! ga je ostvario kipar Krešimir Katušić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čak dvije izvedbe francuske plesne skupine Beau Geste u subotu očekuju Zagrepčane na Trgu bana Jelačića. Veliki građevinski stroj - bager posred Trga neće najaviti neko novo rušenje u jezgri grada, već će uz jednog od osnivača skupine Philippea Priassoa sudjelovati u nesvakidašnjoj plesnoj točci, predstavi Transports Exceptionneles.

Ulaz je slobodan za sav program, osim filmskog u Dokukinu, za koji se ulaznice po cijeni od 20, odnosno 15 kuna za film Izdajnik protiv zločinca, mogu kupiti prije projekcija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prethodni članci:

arti-201108250106006

Cijena strasti
Brak na prvu
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Brak na prvu Australija
default_cta
Zlatni dečko
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Svemirci s gornjeg kata
Dosje Jarak
default_cta
Obiteljske tajne
Plaćenici
Mali princ
VOYO logo