Srijeda na Festivalu židovskog filma!

Festivalski program svakog dana u ranim i kasnim poslijepodnevnim terminima donosi dokumentarne filmove, dok su igrani filmovi rezervirani za večernje sate.

23.5.2012.
10:01
VOYO logo

Srijeda na festivalu započinje u 12 sati projekcijom izraelskog dokumentarca 'Dubak – palestinski Židov' autorice Elle Alterman – riječ je o portretu iznimnog pojedinca koji živi u regiji Gush Etzion na Zapadnoj Obali koju su Izraelci zauzeli nakon rata 1967. godine. Uz pomoć Beduina, ovaj ožalošćeni otac, neformalni pedagog i srodna duša lokalnog arapskog stanovništva, pokrenuo je spasilačku misiju traganja za izgubljenim osobama u pustinji.

U 13.30 sati slijedi film 'Put proročanstva' redatelja Menija Eliasa koji 2009. prati opasno putovanje osmero Izraelaca na koje se prije 25 godina odvažilo na tisuće etiopskih Židova kako bi ispunili proročanstvo dolaska u Izrael, obećanu zemlju; između 1983. i 1989. godine tisuće falaških Židova propješačilo je gotovo 200 kilometara od Gondara u Etiopiji prema sudanskoj granici u nadi da će stići do Izraela. Ti imigranti, među kojima su bili mnogi starci, žene i djeca, morali su se tijekom svoga teškog puta suočiti s glađu, dehidracijom i političkim progonima. Skoro 2000 ih je umrlo putem. Oni koji su preživjeli, tajno su prebačeni avionima u Izrael, gdje su dobili državljanstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na programu je zatim u 15.30 sati dokumentarac 'Ovdje sam naučio voljeti' redateljice Avi Angel , dok je u 17 sati na rasporedu film 'Pobijediti vrijeme' izraelske autorice Odette Orr. Potonji uradak dokumentira priču 29-godišnjeg Avija koji – u trenutku kada sazna da mu preostaje svega četiri godine života - odlučuje učiniti nemoguće i pronaći lijek za ALS, neizlječivu amiotrofičnu lateralnu sklerozu (Lou Gehrigovu bolest). Kao poslijediplomski student menadžmenta na Harvard Business Schoolu, skuplja sve svoje poslovno znanje i iskustvo te polazi u potragu za financijama, investitorima i istraživačima koji će mu se pridružiti u utrci s vremenom. U njegovim nastojanjima pridružuju mu se i dva druga pacijenta, a Avi vjeruje da neće umrijeti od ALS-a i da postoji razlog zašto se baš on razbolio. Redateljica Odette Orr gošća je festivala, pa će nakon projekcije filma biti održan Q&A u kinu Europa.

U 18.15 sati slijedi dokumentarac 'Marš živih' američke redateljice Jessice Sanders koji donosi priču o posljednjoj generaciji ljudi koji su preživjeli Holokaust, a koji putuju u Poljsku s tisućama tinejdžera iz cijeloga svijeta da bi posjetili memorijalna područja Holokausta te prošli „Marš živih“ iz Auschwitza u Birkenau, na putovanju prisjećanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Američki igrani film 'Dug' uspješnog redatelja Johna Maddena ('Zaljubljeni Shakespeare', 'Dokaz', 'Marigold Hotel') na rasporedu je u 20 sati. U središtu radnje je troje umirovljenih agenata izraelske tajne službe Mossad koji su se proslavili tijekom tajne misije 1965. kada su u Istočnom Berlinu tragali za nacističkim ratnim zločincem. Vrhunsku glumačku ekipu predvode Helen Mirren i Tom Wilkinson, dok je uspješna glumica mlađe generacije Jessica Chastain za odigranu sporednu ulogu nagrađena na čak desetak filmskih festivala diljem SAD-a.

Posljednja projekcija u 22 sata uključuje kratkometražni izraelski film 'Autobusna postaja' redateljice Lilly Sheffy, te potom višestruko nagrađivan švicarski dugometražni igrani film 'Braća' redatelja Igaala Niddama. U fokusu potonjeg filma su braća Židovi koji se nakon duge razdvojenosti susreću opet u Izraelu. Dan odlučuje raditi u polju, živeći u kibucu na jugu Izraela. Njegov brat Aaron je doktor prava i filozofije te vrstan poznavatelj Tore. On dolazi iz Sjedinjenih Američkih Država u Izrael da bi branio prava studenata koji proučavaju Toru. Sukob koji se javlja među braćom zapravo je odraz društva razdijeljenoga između religijskih i političkih principa. S povećanjem ograničenja i nepravda, Izrael je danas na rubu građanskoga rata. Ovaj film otvara suptilnu, no bitnu raspravu o pitanju razdvajanja države i religije u Izraelu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ulaz na sve filmske projekcije je slobodan, a svi posjetitelji za vrijeme trajanja festivala mogu posjetiti i tri izložbe: izložbu 'Moć i nemoć' japanskog umjetnika Seijija Kimota u Galeriji Karas, a u kinu Europa izložbu fotografija 'Dva lica romske stvarnosti' autorice Nevenke Lukin te izložbu 'Plakat projekt' koja uključuje 16 plakata učenika osam osnovnih i srednjih škola u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo