Sramotni plakati o Srebrenici prekrili cijeli grad

Osim što je ugostio mnoge srpske pisce, Sajam knjiga u Leipzigu podigao je prašinu kontroverznim plakatima za knjigu Srebrenica – skrivene činjenice o masakru počinjenom nad Srbima od 1992.

24.3.2011.
17:11
VOYO logo

Iako je Sajam knjiga u Leipzigu zainteresiran za književnost jugoistočne Europe već nekoliko godina, njemački list Die Tageszeitung oštro je osudio sporne plakate kao vrijeđanje žrtava Srebrenice. Bez obzira jesu li bili postavljeni kao reklama kontroverzne knjige, neke granice ipak trebaju postojati.

Ovogodišnji sajam će predstaviti 30 djela novije srpske književnosti te 60 srpskih pisaca, a proslavit će i 50 godina otkada je Ivo Andrić osvojio Nobelovu nagradu za književnost. No ispod svih tih velikih planova bilo je jasno da će osjetljiva tema kad-tad isplivati na površinu – problem je nastao zbog međunacionalnih napetosti u našoj regiji, kao i različitog percipiranja povijesti 90-ih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U tekstu objavljenim u novinama Tageszeitung pod nazivom Vrijeđanje žrtava Srebrenice, novinar se osvrnuo na odvojeno predstavljanje Republike Srpske na sajmu, čiji predstavnici nisu željeli dijeliti štand sa susjedima iz BIH. Najviše od svega razljutilo ga je to što je Leipzig za vrijeme sajma bio prekriven plakatima za knjigu Alexandera DorinaSrebrenica – skrivene činjenice o masakru počinjenom nad Srbima od 1992. do 1995.

Iako smatra da Srbija nije imala veze sa spornom situacijom, ipak joj zamjera što nije osudila navedene plakate, s obzirom da je poznato kako je autor knjige o Srebrenici veliki štovatelj lika i djela Slobodana Miloševića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Autor članka tvrdi da je upravo ta knjiga bila najviše reklamirana na cijelom sajmu te postavlja pitanje kako je moguće da se tako nešto moglo dogoditi u srcu kulturne Njemačke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo