Odgovori na 'štafetna' pitanja i tajna pet rukavica

23.5.2012.
11:04
VOYO logo

Godinama gledamo kako se, kad je hrvatska kinematografija u pitanju, vrti stalno istih desetak redateljskih imena te kako te iste face iz godine u godinu snimaju uglavnom slične autistične, publici i svjetski relevantnim festivalima nezanimljive filmove.

Gosti tribine u Močvari u četvrtak, 24. svibnja su dvoje mladih redatelja Irena Škorić i Nevio Marasović koji su već svojim dugometražnim prvijencima uzbudili duhove, zaintrigirali medije te se okušali u 'drugačijim' žanrovima (znanstvena fantastika, erotski film) od onih na koje nas je navikao domaći filmski mainstream.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U sklopu tribine nazvane 'Turbina - turbo tribina' imat ćete prilike pogledati neke njihove kratkometražne uratke, poslušati razgovor na temu jučerašnjice, današnjice i sutrašnjice hrvatskog filma te ih izrešetati svim mogućim i nemogućim pitanjima. Moderator tribine je Mario Kovač.

Što je ostalo od nekadašnjeg socijalizma prakticiranog u SFRJ?

Urednici Močvarinog književnog programa, ekipa iz beogradskog Betona, nastavljaju i u novoj sezoni sa susretima najeksponiranijih domaćih i stranih pisaca, diskusijama na teme koje bitno obilježavaju suvremenu književnost, oživljavanjem multikulturnog književnog dijaloga te približavanjem suvremenih književnih trendova domaćoj publici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

1957. godine 25. svibanj/maj proglašen je za Dan mladosti od kada je doživotni predsjednik SFRJ Josip Broz Tito primao tzv. 'štafetu mladosti' u čast vlastitog rođendana. Dan mladosti donosi odgovore na nekoliko 'štafetnih' pitanja:

Što je ostalo od nekadašnjeg socijalizma prakticiranog u SFRJ i kakav je status jugoslavenske ideološke, političke i kulturne prakse danas u Hrvatskoj i Srbiji?, možete saznati u petak, 25. svibnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na tribini sudjeluju povjesničar Hrvoje Klasić, autor knjige Jugoslavija i svijet 1968. i Dean Duda, profesor Filozofskog fakulteta u Zagrebu i autor brojnih tekstova iz oblasti studija kulture.

Moderatori tribine su pisac Saša Ilić i književni kritičar Saša Čirić, urednici 'Beton' iz Beograda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Misteriozni performans Laetitie Sonami

U ponedjeljak, 28. svibnja u Galeriju Močvara stiže ekscentrična francuska umjetnica/glazbenica Laetitia Sonami. Performans misteriozno nazvan 'A historical moment on a line between A and B' Laetitia će izvesti na vlastitom jedinstvenom, elaboriranom high-tech instrumentu nazvanom 'Lady’s glove'.

O čemu se točno radi? Rukavica prva (a u biti par modificiranih rukavica za domaćinstvo) izrađena je prije više od 11 godina u suradnji s Paulom DeMarinisom za performans na poznatom Ars Electronica festivalu u Linzu. A to je bio tek početak čitave priče. Brz tehnološki upgrade i nastaje druga, bijela, duga rukavica, a odmah nakon nje i treća u glamuroznijoj zlatnoj likra varijanti. Rukavicu četvrtu iz 1994., a zatim i rukavicu petu (2011.) koju ćete imati prilike vidjeti u Galeriji Močvara, konstruirao je Bert Bongers iz nizozemskog Den Haaga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osnova performansa su geste koje izvodi Sonami - one preko 'Lady’s glove' instrumenta opremljenog s više od 20 senzora kontroliraju razne elektronske audio mehanizme, primjerice preko promjene udaljenosti ruke od tijela i tla. Rezultat svakog, čak i najmanjeg pokreta, najsuptilnije kretnje je promjena zvuka.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo