Slavni fotograf zelenooke Afganistanke izlaže u Zagrebu

Fotografije jednog od najpriznatijih suvremenih fotografa, Stevea McCurryja, dobitnika brojnih prestižnih nagrada, poznatog po portretu Djevojke iz Afganistana stigle su u Zagreb.

26.10.2012.
13:16
VOYO logo

Umjetnički paviljon u suradnji s agencijom Arte Plus i renomiranom slovenskom foto galerijom Galerija Fotografija iz Ljubljane predstavlja fotografsku izložbu South – South East, Život u slikama, jednog od najpriznatijih suvremenih fotografa, Stevea McCurryja. Kao samostalni fotoreporter dokumentirao je zbivanja na gotovo svim aktualnim kriznim poprištima globusa. Premda su snimljene na mjestima međunacionalnih ili građanskih sukoba, egzodusa i prirodnih katastrofa, McCurryjeve fotografije nisu tek ilustracije drastičnih prizora destrukcije i nasilja.

Fotografije koje ulaze u suštinu ljudskih patnji i radosti

Približavajući se estetici life fotografije, kroz niz digresija o osobnim sudbinama malih ljudi, pita se 'kako je biti upravo ta osoba, uhvaćena u međe vlastitog svijeta'. Kao vrstan dokumentarist, fotograf kojeg odlikuje izniman humanistički angažman, hrabrost, požrtvovnost i savjesnost, svojim fotografijama uspjeva ući u suštinu ljudskih patnji i radosti. Mnoge od njih postale su ikone suvremenog doba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zelenooka afganistanska djevojka upečatljiva lica zaogrnutog istrošenom odjećom, snimljena u izbjegličkom logoru u blizini Peshawara u Pakistanu, prepoznata je kao univerzalni amblem nepravedno ugroženog i obespravljenog čovjeka, kome je tek elementarno ljudsko dostojanstvo sve što mu je preostalo. Prljavštinom umrljano lice i poderan ogrtač, iskrena ljepota njezinog snažnog i prestrašenog i hrabrog pogleda, izazvali su suosjećanje, divljenje i poštovanje širom svijeta. Jedna od najpoznatijih ikad snimljenih fotografija postala je ikona ljudske situacije našeg vremena.

Izložbu možete pogledati u Umjetničkom paviljonu do 9. prosinca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo