Škola u koju bi išli i oni najproblematičniji

Akademija Evelyn Grace u Londonu izazvala je val oduševljenja u svijetu svojim arhitektonskim i praktičnim značajkama, i to ne samo kod struke, već i kod svojih ''konzumenata'' - učenika.

22.10.2010.
13:53
VOYO logo

Zaha Hadid Architects, ured najpoznatije svjetske arhitektice, nedavno je u južnom Londonu završio svoj prvi izvedeni projekt na tlu britanske prijestolnice koji nije paviljon, zgradu osnovne škole u Brixtonu.

Premda je Hadid autorica kompleksa bazena za Olimpijadu koja će se u Londonu dogoditi za manje od dvije godine, kvartovska škola ipak je prije završena pa će ostati zapamćena kao njezin prvi tamošnji izvedeni projekt, izuzev paviljona Mind zone te privremenog paviljona uz galeriju Serpentine kojeg je Hadid radila 2000.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Akademija Evelyn Grace, projektirana za ARK Education, prostorno je organizirana kao četiri manje škole koje međusobno dijele vanjske prostore i sadržaje, a predviđeni kapacitet je čak 1200 učenika.

Zgrada škole s obje je strane obrubljena prometnim cestama, a lomi se preko parcele te sportskih terena na njoj, te će vjerojatno biti pamtljiva i prepoznatljiva po atletskoj stazi sa pet traka koju objekt nadvisuje. Kako arhitekti pojašnjavaju, novi projekt škole ne samo da će proširiti edukacijske potencijale ovog povijesnog dijela Londona, već svojom formom naglašava novi sadržaj u pretežito stambenom naselju, kao prijeko potrebnu adiciju u procesu lokalne urbane regeneracije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koherentnost forme uzrokovana je prethodno spomenutom lokacijom, izgradnjom škole na parceli između dvije rezidencijalne arterije, što rezultira činjenicom da se novoizgrađena edukacijska ustanova nameće kao objekt snažnog urbanog karaktera i identiteta, čitljivog ne samo u kontekstu lokalne zajednice, nego i susjednih kvartova.

Arhitekti su mišljenja da suvremena arhitektura, kroz dizajn zgrade, može sugerirati stvaranje zdrave atmosfere kao predloška za progresivne nastavne rutine. U skladu sa ideologijom „škola unutar škole“ dizajn ove zgrade cilja stvoriti prirodnu segregaciju unutar funkcionalno izrazito definiranog prostora, što svakoj od učionica daje raznolikost identiteta u interijeru i eksterijeru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Maksimalizacija prirodnog svijetla, idealna ventilacija te trajne teksture korištenih materijala samo su neke od karakteristika interijera koje osiguravaju idealno edukacijsko okruženje, a zajednički prostori, koje dijele sve četiri škole, potenciraju socijalnu interakciju korisnika, piše Pogledaj.to.

Prethodni članci:

arti-201010180619006 arti-201010180095006 arti-201010060194006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo