Skandal u Poljskoj: cenzura hrvatskih umjetnica

Međunarodna konferencija Tabu sagledan širom otvorenih očiju koju je organizirao Institut za slavenske jezike i književnosti u Poznanju, završila je skandalom.

18.12.2009.
10:55
VOYO logo

U okviru konferencije postavljena je izložba radova Subverzivni ručni radovi - tabu u tkanju kultura, koji se bave tabuima da bi dan nakon otvorenja odlukom dekana, a nakon pritužbi nekolicine zaposlenika Sveučilišta, dva rada bila uklonjena, i to oba hrvatskih umjetnica, piše Pogledaj.to.

Jedan od cenzuriranih radova jest onaj pulske kiparice Roberte Weissman Nagy nazvan Unutarnja ljepota (Inner Beauty), koji se sastoji od higijenskih uložaka na kojima je autorica crvenim koncem različitih nijansi ''izvezla'' menstrualnu krv.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drugi je rad zagrebačke umjetnice Sonje Hržina MajstorovićŽena - domaćica - kurva - svetica, koji je bio obješen u sredini sveučilišnog hola, a prikazuje veliku ruku napravljenu od ružičastog muselina, punjenu pjenom i kuhinjskim posuđem te ukrašenu ružičastim grudnjakom.

Iako je Poljska poznata kao konzervativna zemlja, s praksom rigidnog odnosa prema provokativnoj umjetnosti, pogotovo ako zadire u područje religije, nije bilo za očekivati da će i akademske posjetitelje izložbe koja se upravo bavi tabuima tako uznemiriti radovi koji propituju žensku tjelesnosti i poziciju žena u patrijarhalnome društvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na uklanjanje radova kustosica izložbe Kristina Babošek, iz ljubljanskog zavoda za kulturu i umjetnost Artevida, reagirala je skidanjem svih 11 izloženih eksponata, s tim da je ostavila svu popratnu opremu, kao što su legende radova, kako bi upozorila da je tu provedena cenzorska mjera, prenosi Pogledaj.to.

Riječ o dijelu veće međunarodne izložbe koja će se održati u ožujku u Ljubljani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo