Senzor ljudskog stanja kroz dugine boje

Projekt Dalibora Martinisa Globalna slika - Senzor ljudskog stanja simultano će se realizirati u nekoliko gradova Lijepe naše kako bi se u svakom od njih otkrio stupanj kvalitete ljudskog stanja.

7.12.2009.
12:23
VOYO logo

U ponedjeljak, 7. prosinca u 19 sati, u paviljonu na poljani u Cesarčevoj ulici kojeg su osmislili njirić+ arhitekti otvorit će se projekt Dalibora Martinisa.

Projekt Globalna slika će se simultano realizirati u nekoliko gradova u Hrvatskoj tako da u svakom od njih jedan prepoznatljivi urbani lokalitet preuzme ulogu „senzora" kojeg obasjava svjetlost određene boje (LED skeneri) koja odgovara stupnju kvalitete ljudskog stanja, piše Pogledaj.to.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njemačka politička teoretičarka Hannah Arendt se koristi pojmom "ljudsko stanje" kako bi opisala radost, strah i druge emocije vezane uz biće i egzistenciju. Pretpostavimo da postoji način da se izmjeri ljudsko stanje i oslika njegova globalna slika. Bi li kontinuirana prisutnost takve slike utjecala na ljude da počnu djelovati drukčije, da više suosjećaju za druge ljude i njihovu dobrobit?

Parametri za određivanje određenog stupnja ljudskog stanja skupljaju se pomoću softvera za pretraživanje weba po izabranim pojmovima (iz dnevnih online izvješća o globalnoj ekonomiji, tržištu dionica, katastrofama, zdravlju, međunarodnim odnosima / sukoba, stanju građanskih prava, ekologije i medija) i upućuju u računalo koje preko hardvera-konzole za kontrolu LED skenera upravlja bojom svjetla kojom je osvjetljen pojedini objekt u svakom od gradova koji će sudjelovati u projektu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sedam stupnjeva kvalitete globalnog ljudskog od 'katastrofalnog' do 'idealnog' pretvaraju se u sedam duginih boja: od crvene, preko narančaste, žute, zelene, turqoise, plave do ljubičaste.

Softver će biti razvijen koji će služiti kao interface, te će pretvarati sve podatke primljene s weba u jednu od 7 boja svjetla (LED skenera ili ekrana, ovisno o tehničkim okolnostima u svakom pojedinom gradu).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rijeka

Postojeći veliki objekt - kugla na krovu zgrade u luci Rijeci koji predstavlja 3D logo tvrtke "Transadria", služi kao objekt za vizualizacije promjena u globalnoj slici čovječanstva. Kugla svijetli (osvjetljena LED skenerima) u određenim bojama koje se mijenjaju dnevno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zadar

Odgovarajući dnevno mijenjajuće boje se pojavljuju na ekranu zadarske urbane lokacije "Sunce" s velikim, horizontalno postavljenim kružnim LED monitorom ugrađenim u pločnik zadarske luke (po projektu arhitekta Nike Bašića).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zagreb

Paviljon koji je projektirao i sagradio arhitekt Hrvoje Njirić kao privremeni urbani punkt je LED skenerima osvijetljen s odgovarajućim dnevno mijenjajućim bojama. Na 3 ekrana u paviljonu slike svih lokacija će biti simultano projicirane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U izložbenom prostoru muzeja MMSU Rijeka online računalo će biti postavljeno koje prikazuje web stranicu projekta s gore navedenim parametrima, a LED skener će osvijetljavati zid u odgovarajućim bojama.

Suradnici na projektu su Ivan Klif Marušić i Mihael Giba, prenosi Pogledaj.to.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo