Sanja Iveković na međunarodnoj izložbi A History of Performance

8.3.2012.
15:40
VOYO logo

Izložba razvija nove metodološke i interdisciplinarne formate aktivne i ne isključivo muzejske reprezentacije povijesti performansa.

Tijekom osmotjednog trajanja izložbenog projekta, scenski čin prikaza deset ključnih faza razvoja povijesti plesa i performansa – koji će pratiti grupa stručnjaka pozvana da prati čitav proces – odvijat će se pred očima publike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U tom smislu središnje fokalizacijske točke zauzimaju performansi i radovi žena koje svjesno tematiziraju, kritiziraju i krše žanrovske granice između plesa, performansa i vizualnih medija od 60-ih naovamo. Također, kao i prije, umjetnice i ovdje promišljaju implicitnu mušku konstrukciju 'pogleda' i gestualnu logiku svojih kolega.

Izložba počinje i završava u praznom prostoru u kojemu stoji živahan izložbeni prikaz permanentnog recipročnog gibanja između povijesne prisutnosti i medijske dokumentacije, muzejske reprezentacije i scenske reapropriacije kao i nove interpretacije. Za razliku od popularnijih 'ponovnih uprizorenja', ovdje 'bijeg u povijest' funkcionira kao face à l'histoire, aktivni kontrast povijesnoga i sadašnjega.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radi se o izložbi 'u nastajanju', a projekt predstavlja i razvija nove formate muzejske prezentacije izvedbi uživo. Sama ideja potječe iz interesa za procese prihvaćanja povijesti u takozvanim 'ponovnim uprizorenjima' (re-enactments) povijesnih performansa, ali i nedavnim kontroverzama oko mogućnosti muzejske prezentacije performansa Josepha Beuysa kroz fotografsku dokumentaciju.

Sve ovo reflektira se u praksama mlađe generacije umjetnika, kao u brojnim povijesnim aproprijacijama i 'ponovnim uprizorenjima'. U središtu svega je, dakako, 'herojsko' razdoblje između 60-ih i 80-ih, tijekom kojega se nova, radikalna definicija žanra odvijala u intimnijem dijalogu između gibanja u performansu i likovnim umjetnostima i plesu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz spomenute umjetnice sudjeluju i Channa Horwitz, Lynn Hershman Leeson, Sanja Iveković, Adrian Piper i Yvonne Rainer i mnoge druge koje će i same dokumentirati svoj rad u izložbenim prostorima.

Kustosti Boris Charmatz, Sigrid Gareis i Georg Schöllhammer potpisuju ''izložbenu dramaturgiju'', a autor izlagačkog koncepta je Johannes Porsch. Izložba će, po završetku, biti zaokružena kataloškom publikacijom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izložba traje do 29. travnja.

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo