Sablažnjava li nas još uvijek seksualnost mladih?

Zagrebačko kazalište mladih najavljuje posljednju premijeru sezone, Buđenje proljeća Franka Wedekinda, u režiji nagrađivanog redatelja Olivera Frljića.

14.5.2010.
13:04
VOYO logo

Frank Wedekind, njemačk književnik, rođen 1864. u Hannoveru, svjetsku je slavu stekao dramom “Buđenje proljeća”, koja je ujedno i njegov najpopularniji komad, a koju je opisao kao tragediju djetinjstva, posvetivši je roditeljima i učiteljima. Upravo su je roditelji doživjeli kao napad na tradiciju, vlastiti autoritet i skrnavljenje svetih prava.

Buđenje proljeća suvremena je drama o seksualnom sazrijevanju adolescenata. U njoj se očituje autorova težnja da prokaže lažni građanski moral i pokaže kobne posljedice društvenih konvencija koje sputavaju ili iskrivljuju prirodne nagone.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Oslobođena'' čovjeka prikazao je u duhu utopijskih elemenata modernog društva koje zazire od konvencija i licemjerja. U trenutku kada je praizvedena 1906., Wedekindova drama Buđenje proljeća sablaznila je gledatelje i čuvare ćuroređa otvorenim prikazivanjem dječje spolnosti.

Redatelj predstave Oliver Frljić postavlja pitanje ima li, zabranjivan i osporavan, Wedekind danas, 114 godina kasnije, snage da ponovno potresa društvene tabue, te kaže:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''...Čini se da je cijeli represivni sustav, koji je Wedekind kritizirao svojom dramom o seksualnom sazrijevanju mladih, danas znatno suptilniji. Katolička crkva, kao dio tog sustava, ovih dana sve više gubi svoj kredibilitet. Ne treba zaboraviti da i takva, potresana skandalima, crkva i dalje ima neosporan utjecaj na formiranje seksualnog identiteta mladih. Ova predstava je metafora društva istraumatiziranog licemjerjem katoličnih zabrana. Wedekindovi mladi junaci u ovoj predstavi ne sablažnjavanju nas otkrivanjem svoje spolnosti već činjenicom da im je ta mogućnost nasilno oduzeta...''

U predstavi glume: Jadranka Đokić, Ksenija Marinković, Nina Violić, Sreten Mokrović, Krešimir Mikić, Frano Mašković, Pjer Meničanin, Milivoj Beader i Zoran Čubrilo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo