Judita Franković - glavna zvijezda ovogodišnje Pule

Svečanom ceremonijom u subotu navečer počinje 59. festival igranog filma u Puli, odnosno njegov najvažniji, nacionalni dio programa.

20.7.2012.
9:40
VOYO logo

Festival je službeno počeo 14. srpnja, kad su se u malom kinu Valli i na Kaštelu počeli prikazivati filmovi iz međunarodnog programa. Ceremonija otvaranja ipak se čuva za premijerne projekcije u Areni, od kojih ćemo prvu gledati romantičnu komediju Vlatke Vorkapić 'Sonja i bik'.

Jedna glumica, tri filma

U njoj glavnu žensku ulogu tumači mlada Judita Franković, koja će s čak tri filma u konkurenciji biti glavna zvijezda ovogodišnjeg festivala. Osim u filmu otvaranja, igra u trileru Gorana Rukavine “Djeca jeseni”, a ima jednu od dviju glavnih ženskih uloga u kratkom lezbijskom filmu “na kvadrat”, dijelu vrlo očekivanog omnibusa “Zagrebačke priče: Ljubav” koji je režirao najpoznatiji debitant festivala, već priznati redatelj glazbenih spotova Radislav Jovanov Gonzo. Zanimljivo je što u oba spomenuta filma s Juditom glumi Ivana Roščić pa su njih dvije bez sumnje najatraktivniji tandem Pule.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U nacionalnoj konkurenciji ukupno ćemo gledati 11 filmova, od kojih dva reprizna, riječ je o filmovima 'Noćni brodovi' Igora Mirkovića i 'Ljudožderu vegetarijancu' Branka Schmidta. Od premijernih naslova vrlo obećavajuće zvuči “Halimin put” Arsena Antuna Ostojića, autora koji već ima uspješnu 'Divnu splitsku noć' i film 'Ničiji sin'. Producent Ostojićevih dosadašnjih filmova Jozo Patljak u Puli se ove godine pojavljuje u nešto drukčijoj ulozi – kao autor psihološke drame 'Slučajni prolaznik', o socijalnom rubu koji iz dana u dan postaje sve očitiji na zagrebačkim ulicama.

Tu je i veteran Krsto Papić, koji će u Puli predstaviti 'Cvjetni trg' djelomično inspiriran ubojstvom građanina Zorana Dominija, koji je 1999. godine na tom mjestu postao kolateralna žrtva mafijaškog obračuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Filmske veterane u Puli zastupa i Davor Žmegač, koji će predstaviti komediju 'Zabranjeno smijanje'.

Čak dva omnibusa mladih

Hiperproduktivni filmaš Damir Čučić u Puli predstavlja dramu 'Pismo ćaći', i to u malom kinu Valli u kojem će biti prikazan i omnibus 'Košnice' mladih autora iz cijele Europe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo