Rock i pop također su kultura, a ne samo jazz i klasika

Udruga Promo, koja okuplja organizatore rock koncerata, upozorila je u petak da vijeća za glazbu pri Ministarstvu kulture i Gradu Zagrebu u potpunosti iz sustava javnog financiranja isključuju programe i koncerte kvalitetne suvremene autorske glazbe i pritom netočno i diskriminatorno pojam glazbe ograničavaju na klasiku i jazz.

Ta udruga stoga će u ponedjeljak na konferenciji za novinare pod nazivom “Rock nije kultura?!” uložiti protest na nedavno objavljene, kako smatraju, skandalozne rezultate dodjele i dosadašnju praksu dodjeljivanja javnih sredstava za glazbene programe od strane Ureda za kulturu grada Zagreba i Ministarstva kulture.

Udruga Promo navodi da 80 posto građana Zagreba i Hrvatske kao svoju javnu kulturnu potrebu u glazbi navodi upravo koncerte kvalitetne suvremene autorske glazbe, koja se u širem smislu naziva rock glazbom uz sve moderne izvedenice.

“Unatoč toj činjenici, Vijeća za glazbu pri Ministarstvu kulture i Gradu Zagrebu programe i koncerte kvalitetne suvremene autorske glazbe u potpunosti isključuju iz sustava javnog financiranja, a sam pojam glazbe netočno i diskriminatorno ograničavaju na klasiku i jazz”, navodi udruga Promo.

Predstavnici udruge će na konferenciji izjaviti protest na rad Vijeća za glazbu pri Ministarstvu kulture i gradskog Ureda za kulturu te zatražiti opoziv tih tijela i njima nadređenih javnih dužnosnika.

Zatražit će također da se rock i pop glazba prizna kao javna potreba u kulturi te da se suvremenu autorsku glazbu uključi u postojeće sustave sufinanciranja gradske i državne kulture, kao i da se rock glazbu uključi u Kulturnu strategiju Grada Zagreba.

Organizatori konferencije u pozivu navode i citat iz znanstvenog rada “O kulturnoj kritici popularne glazbe”, autorice Rašeljke Krnić po kojem popularna glazba može proizvesti osjećaj uzvišenosti i oduševljenja jednako snažan kao i onaj proizveden uživanjem u klasičnoj glazbi, a njezini slušatelji imaju potrebu da je vrednuju i procjenjuju kao što to radi i publika klasične glazbe.

Iako popularna glazba možda nije usporediva s “ozbiljnom” glazbom po formalnoj kompleksnosti, ona u sebi nosi neke druge složene karakteristike koje zahtijevaju specifičnu vrstu kulturnoga kapitala potrebnog za razvijanje profinjenog ukusa unutar te glazbene kulture, napominju organizatori, pozivajući se na taj rad.

Udruga Promo okuplja organizatore koncerata kvalitetne suvremene autorske glazbe u Hrvatskoj, a ispred te inicijative udruge stoje i koncertni organizatori i glazbeni klubovi INmusic festival, Vintage Industrial Bar, Tvornica kulture, Klub.Zagreb, Močvara, Žedno uho, Pozitivan ritam, Klub Palach, Distune Promotion, Seasplash festival, Multikultura, SuperUho festival, Outlook festival, Dimensions festival, Terraneo Festival.

Povratak na Net.hr