Rebalansom budžeta vlada „izbrisala“ sanaciju Narodnog muzeja

Od 130 miliona dinara predviđenih za sanaciju nije ostalo ništa

27.6.2013.
9:47
VOYO logo

Rebalansom budžeta koji je juče jednoglasno usvojila Vlada Srbije predviđene su uštede od 36 milijardi dinara, pri čemu su isečeni neki od najvažnijih državnih projekata - ponovo je stradao Narodni muzej, piše dnevni list Danas, od 130 miliona dinara namenjenih za njegovu sanaciju, posle rebalansa ostalo je nula.

Kapitalne investicije u ustanovama kulture su desetkovane, saznaje Danas. Od prvobitnih 396,4 miliona, za njih je ostalo samo 124,5.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najveću osudu verovatno će proizvesti odluka da se prosto izbriše sanacija Narodnog muzeja, ali štetu su pretrpeli i drugi.

Recimo, Muzej savremene umetnosti ostao je sa samo polovinom potrebnog novca za sanaciju objekta, umesto 266,4 miliona dinara, sada će dobiti samo 124,6.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsećamo da je 3. aprila ministar kulture i informisanja Bratislav Petković, najavio konačno otvaranje Narodnog muzeja za jesen.

Tokom predstavljanja planova Ministarstva kulture za sufinansiranje 500 projekata iz oblasti zaštite kulturnog nasleđa, Petković je rekao i da je projekat sanacije Narodnog muzeja završen, da će se sukcesivno raditi na otvaranju njegovih zbirki, a da se konačno otvaranje muzeja planira za oktobar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo