Razotkriven plagijat Mani Gotovac

3.3.2010.
14:20
VOYO logo

Studentski rad mlade studentice podigao je dosta prašine jer vrlo detaljno i precizno navodi mjesta plagiranja koja je Mani bezuspješno pokušala prikriti inverzijama, skraćivanjima te izbacivanjima pojedinih riječi, piše Globus.

Riječ je o plagijatu poznatog poljskog tetarologa Janna Kotta Hamlet polovine stoljeća, a cijelu je priču još 1990. godine započeo Ranko Marinković koji je tadašnjoj urednici kulture u časopisu OKO rekao o drskom eseju svoje studentice koja optužuje Mani za plagijat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za konačno razotkrivanje zaslužna je Ana Lederer, urednica rubrike Teatar u dvomjesečniku za kulturu OKO koja je u 18. broju objavila skraćenu verziju rada studentice.

Mlada studentica zaključuje cijelu priču ironičnim tonom, zaključivši kako se izdavaču najvjerovatnije potkrala pogreška te nije odštampao bibliografiju u kojoj je Mani Gotovac sasvim sigurno navela esej Janna Kotta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Objavivši studentski esej u šasopisu OKO, Lederer je poštovala anonimnost studentice zagrebačke Akademije, potpisavši je samo kao V.L. i navodeći njenih sedam primjera koji definitivno dokazuju da se radi o plagijatu.

Prema tvrdnjama upućenih, antagonizam Lederer i Gotovac započeo je baš negdje objavom ove studentske analize. Ipak, Mani je sporni rad odbila komentirati, piše Globus.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo