Play ponuda

NEPOPRAVLJIVA ŠTETA / Pogledajte kako ISIL-ovci razbijaju svjetsku baštinu

shimmer fallback
27.2.2015.
7:19
Play ponuda

Na videu koji su pripadnici Islamske države objavili u četvrtak prikazani su muškarci koji na umjetnine, neke od njih identificirane kao starine iz 7. stoljeća prije Krista, nasrću čekićem i bušilicom jer su to, kažu, simboli idolopoklonstva.

"Prorok nam je zapovjedio da se riješimo kipova i starina, a i njegovi su drugovi to činili kad su poslije njega osvajali zemlje", kaže na toj snimci neidentificirani muškarac.

Za Reuters je jedan bivši muzealac rekao kako se čini da su uništeni predmeti izneseni iz muzeja starina u Mosulu, jer je taj grad na sjeveru Iraka u lipnju pao u ruke islamistima.

Gerilci na snimci ruše kamene kipove s postolja i razmrskaju ih, a jedan električnom bušilicom kreće na velikoga krilatog bika. To se zbiva u velikom izložbenom prostoru prekrivenom uništenim kipovima, a u pozadini se čuju muslimanske pjesme.

Lamia al-Gailani, iračka arheologinja i suradnica londonskog Arheološkog instituta kaže da su islamisti napravili nepojmljivu štetu. "Nije to samo iračko nasljeđe: to je nasljeđe cijeloga svijeta", rekla je.

"Ti su predmeti neprocjenjivi, jedinstveni. Nevjerojatno. Ne želim više biti Iračanka", rekla je i usporedila ovaj napad na arheološke artefate s talibanskim dizanjem u zrak Bamijanskih Buda 2001.

Uz asirske kipove krilatih bikova iz mezopotamskih gradova Ninive i Nimruda, Gailani kaže da su islamisti možda uništili i kipove iz Hatre, dvije tisuće godina staroga sjevernoiračkoga partskog grada.

I Eleanor Robson, profesorica stare povijesti Bliskoga istoka na londonskome sveučilištu objavila je na Twitteru kako su uništeni kipovi iz Hatre i Ninive, ali je dodala i da su neki predmeti sa snimke zapravo suvremene replike.

Play ponuda
Play ponuda