'Prljavi veš' Josipa Broza Tita u javnosti

22.2.2010.
11:57
VOYO logo

Nakon prošlogodišnje knjige Tito - fenomen stoljeća. Prva politička biografija Pere Simića i Tito - tajne vladara, vrijeme je za novo izdanje koji će u potpunosti razotkriti sve ono što dosad niste ni mislili da ćete saznati o druguTitu.

Nova biografija pod nazivom Tito – strogo povjerljivoPere Simića i Zvonira Despota otkrit će javnosti najprljavije tajne najvećeg karizmatika balkanske povijesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Autori su se smatrali dužnima da na tu iznimnu pažnju čitatelja uzvrate novom zajedničkom knjigom. I da autentično predoče oko 200 reprezentativnih dokumenata koje su djelomično citirali u njihovim prošlogodišnjim knjigama, ali i pedesetak novih dokumenata prvog reda koji bez strasti, iz prve ruke, rasvjetljuju neke od najvažnijih preostalih misterija i kontroverzi vezanih za Tita i njegovo doba.

Time su željeli osigurati i njezinu ekskluzivnost, ali i javnosti dati na uvid više od 250 originalnih arhivskih dokumenata na temelju kojih su pisali svoje prošlogodišnje hit knjige. U pravilu je riječ o povjerljivim i strogo povjerljivim izvorima, a neki od njih nose i oznaku državna tajna i vojna tajna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To novo ozračje s ovim knjigama omogućit će kritici i čitateljima da sami prosuđuju o Titu i njegovu dobu, ali i da s tim novim unutarnjim zrcalom ugrađenim u Titovo vrijeme iz nove vizure iščitavaju i valoriziraju naše biografske knjige o Titu.

Autori žele vjerovati da će ova opsežna i autentična arhivska hrestomatija uvaženim čitateljima omogućiti ne samo izravan osobni činjenični uvid u godine koje su „pojeli skakavci”, već i dublje upoznavanje naše produžene prošlosti koja može ostati iza nas jedino ako je što bolje upoznamo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovo je izdanje posebice važno za Hrvatsku jer u nas nema gotovo ništa od arhivske građe koja bi omogućila istraživanje Titove biografije. Sva je ključna građa u Beogradu i Moskvi.

I dok su u prethodne dvije knjige citirali mnoštvo dokumenata, u ovoj ih autori donose u autentičnom obliku, kakve ih se može naći i u arhivima, u originalu. To je posebno važno za stručnjake različitih profila, kojima će građa iz ove knjige moći poslužiti kao izvornik, čime povijesnoj struci, ali i drugima, i te kako olakšavamo rad.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U knjizi su ukoričeni najzanimljiviji nepoznati i manje poznati dokumenti iz svih faza Titova života. Tu su najprije malo poznati dokumenti o školovanju Josipa Broza, njegovoj prvoj ženidbi u Rusiji i dramatično, dosad nepoznato pismo koje mu je uputila njegova prva supruga Pelagija Belousova.

Čitateljima se stavlja na uvid niz povjerljivih i strogo povjerljivih dokumenata, koji rasvjetljuju najmisterioznije doba Titova života, njegove skrivene moskovske godine, od 1935. do 1938. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz ostale nepoznate dokumente, prvi se put objavljuje i zapisnik sa sastanka Titova neformalnog „privremenog rukovodstva za tekuća pitanja u KPJ dok naše pitanje ne bude riješeno u Kominterni”, održanog ožujka 1939. u Bohinjskoj Bistrici, kada su iz KPJ isključeni svi jugoslavenski komunisti koji su dotad bili strijeljani i svi koji su „gore”, u SSSR-u, u zatvorima čekali svoje montirane procese i smrtne presude.

Objavljuje se kolekcija reprezentativnih, uglavnom nepoznatih dokumenata iz Drugog svjetskog rata. Tu je i jedan detaljni, iznimno zanimljiv izvještaj Titove tajne policije, OZN-e, o stanju u njegovoj vojsci, zatim drugi dokument koji govori o tome da je OZN-a bila starija od zakona, pa o poslijeratnim previranjima, Titovim i Kardeljevim vezama s tajnim sovjetskim službama i zakulisnim pripremama procesa Draži Mihailoviću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz ostalo, tu je i dokument koji pokazuje da je Titova vlast i pet mjeseci poslije njegova razlaza sa Staljinom kopirala sovjetska iskustva u primijenjenoj umjetnosti.

Knjiga nudi najzanimljivije dokumente o formiranju Pokreta nesvrstanih i njegovu raslojavanju, ali i brojne dokumente o Titovim plaćama i povišicama, o visini njegovih deviznih dnevnica za brojna putovanja u inozemstvo i dječjim doplacima koje je primao ne samo za sina Aleksandra – Mišu, nego i za dvoje unučadi, Josipa i Zlaticu, za koje je djed više od 15 godina primao dječje doplatke pokraj njihova živog oca, Titovog sina Žarka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slijede dokumenti o studentskim demonstracijama 1968., o borbi između Edvarda Kardelja i Aleksandra Rankovića za Titova nasljednika i o odbacivanju zahtjeva da se autonomnim pokrajinama da pravo na samoopredjeljenje. Među mnoštvom novih činjenica tu je i dokument o tome kako je republički sekretar za unutrašnje poslove Srbije za Titove potrebe uhodio srpsko rukovodstvo.

Premijerno se objavljuju dokumenti o Titovoj neuspješnoj nominaciji za Nobelovu nagradu za mir, podaci kako je JNA gubila povjerenje Slovenaca i Hrvata, ali i o privilegijama i zloupotrebama saveznih funkcionara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tu su dokumenti o tome da se 65 posto ratnog sastava JNA 1972. nalazilo „na privremenom radu u inostranstvu”, a da je Jugoslavija bila tako ustrojena da je za prijevoz jednog običnog bagera od Bora do Trbovlja bilo potrebno 30 dana i šest dozvola prometnih poduzeća Srbije, Hrvatske i Slovenije.

Knjiga govori o tome kako Titovi ratni veterani okreću leđa svom vrhovnom komandantu, kako je tisuću umirovljenih starješina JNA napustilo Titovu partiju, kako je Tito za putovanja u inozemstvo primao „dnevnice prve vrste uvećane za 200%”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tu je povjerljiv izvještaj o tome kako je Jugoslavija 1976. dostignula onaj stupanj ekonomske ovisnosti o SSSR-u koji je imala prije Titova odvajanja od Staljina, tu su dokumenti o tajnoj odluci Saveznog izvršnog vijeća o korumpiranju stranaca za dobivanje poslova za jugoslavenska poduzeća u inozemstvu, a tu je i Titova izjava kako je „Jugoslavija ekonomski i kako god hoćeš najstabilnija država u Europi”.

Čitatelji će u knjizi naći i dokument o tome da cjelokupni izvoz jugoslavenske privrede, pri kraju Titove vladavine, nije mogao pokriti ni dvije trećine troškova uvoza repromaterijala za njezinu tekuću reprodukciju, da su poduzeća s gubicima imala veće plaće od onih koja su poslovala pozitivno, a da trećina tzv. osnovnih organizacija udruženog rada nije bila u stanju osigurati ni najminimalniju reprodukciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tu je i Titova interna izjava da „naša zemlja ide u pravcu velike budućnosti”, kao i strogo povjerljiva informacija o tome kako Jugoslavija ima poremećene odnose s većinom svojih susjeda.

Pri kraju knjige dokumenti su koji govore o tome da je 1979. u SFRJ zavladala „apsolutna stagnacija”, da je zemlja „na ivici bankrotstva”, da ona „rasprodaje svoju supstancu”. A tu je i nekoliko dokumenata najvećeg stupnja povjerljivosti koji govore o tome kako je 1980. i 1981. nekoliko puta provaljena najveća tajna Titove Jugoslavije, tajna državna šifra njezine obrane od eventualne ratne opasnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U prilozima knjige, prvi put se u Hrvatskoj objavljuje u cijelosti Titov tajni dnevnik, koji je on vodio u najvažnijem razdoblju svoje vladavine, potkraj 1950. i početkom 1951. godine, kad je odlaskom od Staljina omogućio Amerikancima da ostvare prvu pobjedu u hladnom ratu protiv „željezne zavese”.

Promocija dugoočekivanje knjige zakazana je za petak, 26. veljače u 12 sati, a o njoj će govoriti Domagoj Cerovac, Vladimir Geiger, Mario Jareb, Pero Simić i Zvonimir Despot.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo