Privatni stanovi postaju art galerije

U New Yorku, svjetskoj meki umjetnosti i mode, u kojem se svakodnevno stvaraju i započinju novi trendovi koji potom obiđu i zaraze svijet, rodila se ideja o drugačijem pristupu gledanja suvremene umjetnosti.

Hit njujorške umjetničke scene jest preobrazba privatnih stanova u privremene art galerije, za promjenu od dosadnih, uobičajenih i već viđenih gradskih galerijskih prostora.

Tim se najnovijim umjetničkim hitom bavi Apartment Show agencija čiji su vlasnici Denise Kupferschmidt i Joshue Smitha.

Oni odabiru umjetnike koje žele prezentirati te potom pronalaze domaćina sa adekvatnim stambenim prostorom, gdje organiziraju jednodnevni umjetnički izložbeni event. Poklonici i vjerni pratioci ovakvog načina prezentiranja svježih umjetničkih ideja njujorške scene, kako komentira The New York Times, idu od dnevnog boravka do dnevnog boravka, od kvarta do kvarta, baš kao što su nekada punk bendovi održavali „turneje” po podrumima predgrađa, piše Pogledaj.to.

Trend pretvaranja stanova u izložbene umjetničke prostore uzeo je maha među „hipster” stanovnicima Velike Jabuke, pa ima sve više zainteresiranih koji očima umjetničke javnosti žele otvoriti svoje tople domove.

Jill Greenwood, arhitektica i dizajnerica, jedna od domaćina Apartment show izložbi, kaže kako održavanje ovakvih evenata u vašem stanu može imati i smiješnu stranu, s obzirom da ponekad javnost ne zna razliku između izloženih umjetničkih djela i pokućstva te stvari koji su sastavni dio vašeg doma, pa su tako posjetioci njenog stana u trenutku kada je vlasnica presvukla ravne cipele u štikle pomislili kako je poremetila umjetničku instalaciju, prenosi Pogledaj.to.

Povratak na Net.hr