Prije 50 godina zadivio je svijet, a sada će i Hrvatsku!

13.4.2011.
16:01
VOYO logo

Bilo je još uspješnih jugoslavenskih paviljona za svjetske izložbe, pa i Richterovih, ali upravo taj je ocijenjen jednim od najuspjelijih na EXPO-u. Taj 'otvoreni' stakleni paviljon je nakon izložbe otkupljen i premješten u Wevelgem u Flandriji, 80-ak kilometara od Bruxellesa, gdje sve do danas udomljuje privatnu katoličku školu.

Upravo je njemu posvećena izložba koja se 14. travnja otvara u Muzeju suvremene umjetnosti. Izložba nosi naziv Arhitektura za humaniji svijet – Jugoslavenski paviljon Vjenceslava Richtera za Expo 58, pri čemu se odrednica 'humaniji referira na to da se usred hladnoratovskih podjela paviljonom propagirala otvorenost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izbor eksponata se zasniva na arhivskom materijalu iz fundusa MSU-a, video i filmskoj dokumentaciji, fotografijama, crtežima i nacrtima paviljona i detalja postava. Izložba donosi uvid i u druge Richterove projekte te tematizira ulogu propagandnih izložbi, kao što je Svjetska izložba, od 40-ih do sredine 60-ih godina prošlog stoljeća u promociji identiteta države.

Autorica izložbe je Jasna Galjer, također i autorica knjige Expo 58 i jugoslavenski paviljon Vjenceslava Richtera, koja je u nakladi Horetzky objavljena prije dvije godine, piše Pogledaj.to.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo