PREMINUO VLADIMIR DODIG TROKUT: / Bio je svestrani umjetnik, galerist, mistik i osnivač prvog Anti-muzeja na svijetu

Image
Foto: Goran Stanzl / PIXSELL
4.9.2018.
9:26
Goran Stanzl / PIXSELL
VOYO logo

U Zagrebu je u ponedjeljak, 3. rujna, u dobi od 69. godina preminuo Vladimir Dodig Trokut, ugledni hrvatski likovni umjetnik svjetskog glasa, sakupljač umjetnina, galerist, arhivist, filmski umjetnik, donator, mistik i osnivač prvog svjetskog Anti-muzeja.

Dodig je rođen 4. travnja 1949. u Kranju. Tvorac je mnogobrojnih muzejskih projekata i proizvodnih poligona - tvornica-muzeja, osnivač prvog svjetskog Anti-muzeja (Anti-muzej je projekt, a ne konvencionalan muzejski koncept), sačinio je više od 700 problemskih izložbi, akcija, performanasa, body arta, instalacija, wunderkammera, living teatra, monodrama, kazališnih predstava. Zastupljen je u više enciklopedija i leksikona, među kojima i u leksikonu "Who is Who?", kao i u svjetskim pojmovnicima, piše N1.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Družio se s Beuysom, Cageom, Nam June-Pikeom...

S umjetničkim djelovanjem započeo je 10. veljače 1968. godine u Splitu gdje je do 1976. naukovao kod Ante Kaštelančića i Božidara Jelinića. Potom seli u Zagreb gdje je naukovao kod Dimitrija Baščićevića Mangelosa, Radoslava Putara, Darka Schneidera, Haralda Szeemanna, Branka Fučića, Bogdana Bogdanovića, Mladena Pejakovića i drugih, a povremeno je djelovao i u inozemstvu. Družio se sa slavnim svjetskim umjetnicima poput Josepha Beuysa, Johna Cagea, Nam June-Paika i drugih.

Bio je osnivač i predvodnik više formalnih i neformalnih grupa: frakcije grupe Crveni Peristil, 3i, grupa 30, Manifest 72, grupe A, B, C, D, E, grupa Atributivna participacija...

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo