Preminuo autor bestselera 'Bog nije velik'

U četvrtak je u Houstonu dobi od 62 godine nakon borbe s rakom jednjaka preminuo Christopher Hitchens, novinar, pisac i esejist poznat po svojoj kritici religije i obrani ateizma.

16.12.2011.
15:35
VOYO logo

Rođen 1949. godine u engleskom gradu Portsmouthu, Hitchens je 2007. godine dobio i američko državljanstvo. Nakon što je diplomirao na Oxfordu, preselio se u New York 1981. godine te započeo novinarsku karijeru pišući za brojne časopise, a ponajviše za američki Vanity Fair, s kojim je suradnju počeo 1992. godine.

Hitchens je napisao više od 25 knjiga, u kojima se bavio i Thomasom Jeffersonom, Thomasom Paineom, Georgeom Orwellom, Billom Clintonom, Majkom Terezom... U tvrdnjama i pisanju bio je oštar i jasan: Clintona je nazvao 'silovateljem' i 'prevarantom', a Majku Terezu je prozvao 'fanatičnim albanskim patuljkom'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, Hitchens je tvrdio da je religija glavni uzrok sve mržnje na svijetu, i to organizirana religija. U bestseleru 'Bog je mrtav: Kako je religija sve otrovala' iz 2007. godine napisao je da su religije izvor svih tiranija i da su mnoga zla u svijetu učinjena u ime religije.

Zanimljivo, Hitchens je 2003. godine podupro američku intervenciju na Irak, zbog čega su ga kritizirali mnogi istomišljenici s ljevice. U intervjuu za Reuters 2010. godine, Hitchens je kazao kako ne žali zbog potpore američkoj intervenciji u Iraku, jer je "Sadam bio neprijatelj civiliziranog svijeta i trebalo ga je maknuti davno prije".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo