Preminula velika američka književnica Maya Angelou

Velika američka književnica, pjesnikinja i aktivistica Maya Angelou je preminula u svom domu u Sjevernoj Karolini u dobi od 86. godina, javili su američki mediji.

28.5.2014.
16:48
VOYO logo

"Živjela je život učiteljice, aktivistice, umjetnice i ljudskog bića. Bila je borac za jednakost, toleranciju i mir. Obitelj je zahvalna na vremenu provedenom s njom i znamo da nas gleda odozgo s ljubavlju", napisao je njen sin u priopćenju kojim je potvrdio smrt velike književnice.

Angelou je rođena 1928. godine u St Louisu u Missouriju. Napisala je sedam tomova autobiografije, od kojih je najpoznatija prva 'I Know Why the Caged Bird Sings' iz 1969. godine, u kojoj je opisala silovanje koje je doživjela u dobi od 8 godina te zlostavljanja na američkom jugu kroz 30-te godine prošlog stoljeća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

BBC piše da je Angelou radila i kao pjevačica, plesačica, konobarica, prostitutka i glumica, prije nego je započela spisateljsku karijeru. Pisala je drame, scenarije, knjige za djecu, a od brojnih knjiga poezije ističu se 'Just Give Me a Cool Drink of Water 'Fore I Die', 'And Still I Rise', 'Now Sheba Sings the Song', 'I Shall Not Be Moved'...

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo