PREMINULA GLUMICA MARIJA KOHN (84): / Omiljena baka s malih ekrana nije uspjela pobijediti tešku bolest

Image
Foto: Zarko Basic/PIXSELL

Hrvatska glumica Marija Kohn preminula je u ponedjeljak u 84. godini nakon teške bolesti, objavilo je Hrvatsko društvo dramskih umjetnika (HDDU)

16.7.2018.
18:53
Zarko Basic/PIXSELL
VOYO logo

Marija Kohn rodila se na Lopudu, 7. kolovoza 1934. Gimnaziju je završila u Dubrovniku 1952. godine, a 1957. diplomirala je na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti (ADU).

Od 1949. nastupala je u dubrovačkim predstavama Omladinskoga kulturno-umjetničkoga društva Marina Držića i Narodnoga kazališta, a od 1954. u Zagrebačkom dramskom kazalištu, današnjem GDK Gavella. Kao slobodna umjetnica od 1983. do 1987. nastupala je i u Teatru &TD i Teatru u gostima, od 1987. do 1990. bila je članica Satiričkoga kazališta Kerempuh, a nakon toga, do odlaska u mirovinu 1999., članica je ansambla zagrebačkoga HNK.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Raznolike uloge

Na Dubrovačkim ljetnim igrama glumila je od studentskih dana (Maru u Robinji H. Lucića), a osobito se istaknula u Držićevim komedijama, a bliskost vlastitih korijena i izričaja s likovima dubrovačkih dramatičara prenijela je i u tumačenja Vojnovićevih protagonistica iz Dubrovačke trilogije.

Image
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
Image
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

24.11.2009.Zagreb - U Hrvatskom narodnom kazalistu odrzana je dodjela nagrada Hrvatskog glumista za 2009. godinu.Marija Kohn Photo: Marko Lukunic/PIXSELL

PREMINULA ZVIJEZDA ‘ŽIKINE DINASTIJE’: Nakon borbe s teškom bolešću preminula glumica Jelena Jovanović Žigon

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
PREMINULA ZVIJEZDA 'ŽIKINE DINASTIJE': /

Nakon borbe s teškom bolešću preminula glumica Jelena Jovanović Žigon

Image
PREMINULA ZVIJEZDA 'ŽIKINE DINASTIJE': /

Nakon borbe s teškom bolešću preminula glumica Jelena Jovanović Žigon

Istaknula se podjednako u dramskim i komičnim ulogama, kao Roža (S. Kolar, Svoga tela gospodar), Antigona (J. Anouilh), Erminija (S. Novak, Mirisi, zlato i tamjan), Eva (M. Krleža, Vučjak), Jele (I. Vojnović, Ekvinocijo), Omakala i Dobre (M. Držić, Plakir iliti Grižula i Skup), Baba (S. Mroźek, Pješice), Gospođa Frola (L. Pirandello, Tako je/ako vam se čini/).

Ispraćaj u srijedu

Zapažene uloge ostvarila je i na filmu i televiziji, a za svoju prvu, iznimno sugestivno odigranu ulogu seoske djevojke Rože u filmu Svoga tela gospodar (1957) F. Hanžekovića bila je nagrađena na festivalu u Puli. Ostale značajnije uloge: H-8 (1958) N. Tanhofera, Tri Ane (1959) B. Bauera, Kužiš stari moj (1973) V. Kljakovića, Kuća (1975) B. Žižića, Ambasador (1984) F. Hadžića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz ostale nagrade 1995. dobila je Nagradu Mila Dimitrijević, a Nagradu Vladimir Nazor za glumu dobila je 1975., a za životno djelo 2014. godine. Ispraćaj Marije Kohn bit će u srijedu, 18. srpnja u 13.35 sati na zagrebačkom krematoriju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo