Predsednik Tadić pomilovao Žarka Lauševića

"Čovek koji je ubio, nikada više ne može biti slobodan"

26.11.2012.
14:02
VOYO logo

Predsednik Srbije Boris Tadić pomilovao je glumca Žarka Lauševića, potvrđeno je Tanjugu u kabinetu Predsednika.

Laušević već izvesno vreme živi i radi u Sjedinjenim Američkim Državama. Njemu su do sada više puta izricane presude zbog "prekoračenja nužne odbrane" u obračunu u kojem su stradala dvojica mladića, a jedan je ranjen. Incident se dogodio u podgoričkom kafiću "Epl" 31. jula 1993. godine. Laušević je tom prilikom bio u društvu brata Branimira.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poznati glumac, inače građanin Srbije, dva puta je osuđen na zatvorsku kaznu od četirii po godine, a poslednjom presudom izrečenom u Podgorici osuđen je na 13 godina zatvora. Komisija za pomilovanje Republike Srbije u septembru je predsedniku Tadiću uputila preporuku za pomilovanje, a Predsednik je takvu odluku doneo juče.

Republički tužilac je svojevremeno odložio izvršenje zatvorske kazne a za Lauševićem je istovremeno povučena poternica koja je za njima bila raspisana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Laušićeva autobiografija "Godina prođe, dan nikada" prodata je ovih da u Srbiji u gotovo u više stotina hiljada primeraka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Laušević je na slobodi duže vreme, tokom kojeg nije vršio krivična dela"

Predsedništvo Srbije izdalo je danas zvanično saopštenje povodom odluke pomilovanju glumca Žarka Lauševića.

"Komisija za pomilovanje predložila je predsedniku Republike da se molba za pomilovanje uvaži i osuđeni Žarko Laušević oslobodi daljeg izdržavanja kazne zatvora jer ranije nije osuđivan, od izvršenja dela je prošlo 18 godina, na slobodi je duže vreme, tokom kojeg nije vršio krivična dela", navodi se u saopštenju Predsedništva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Predsedništvu navode da "krivično delo za koje se tereti nije izvršio umišljajno, već prekoračivši granice nužne odbrane u stanju emocionalne uzbuđenosti izazvane napadom na njega i njegovog brata Branimira Lauševića, kome je tom prilikom bio ugrožen život".

"Na izdržavanju kazne je bio gotovo pet godina i tokom izdržavanja kazne u KPZ Požarevac – Zabela bio je dobrog vladanja i ponašanja, lošeg je zdravstvenog stanja i prema njemu se svrha kažnjavanja može postići i blažom kaznom“, piše u saopštenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I nadležni sud i Ministarstvo pravde Republike Srbije dali su pozitivno mišljenje da se molba za pomilovanje Žarka Lauševića uvaži.

Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo