'Pole Dance' dio Umjetničkog paviljona

Umjetnički paviljon u New Yorku, jednu od najvažnijih umjetničkih lokacija u gradu, početkom ljeta krasit će struktura Pole Dance sastavljena od šipki za striptiz.

2.2.2010.
12:01
VOYO logo

Centar suvremene umjetnosti P.S.1 jedna je od najvećih i najstarijih američkih neprofitnih institucija za suvremenu umjetnost. Svake godine, s već desetogodišnjom tradicijom, organiziraju natječaj za mlade arhitektonske studije na kojem je zadatak osmisliti privremeni paviljon, koji se u lipnju postavlja ispred centra.

Po odabiru petoro finalista, koji su izabrani nakon pozivnog natječaja, natjecatelji su za zadatak dobili osmisliti suvremeni urbani landscape, koji uključuje elemente vode te sadrži bar, prostor za sjedenje i trgu pruža sjenu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I, naravno, ne smije koštati više od 85 tisuća dolara (prošlogodišnja cifra za isti zadatak bila je nešto manja, 70 ticuća dolara što bi valjda značilo da su se američke institucije suvremene umjetnosti izvukle iz recesije).

Ovogodišnji natječaj 2010 MoMA/P.S.1 Young Architects Program upravo je završio, a za pobjednički paviljon izabran je rad studija SO-IL (Solid Objectives - Idenburg Liu) iz Brooklyna. Struktura koja će početkom ljeta biti podignuta pred tom važnom njujorškom umjetničkom lokacijom nosit će naziv Pole Dance.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Paviljon je zamišljen kao participativno okruženje koje preoblikuje odnos između ljudske vrste i strukture. Pole Dance je sistem šipki, čija je ravnoteža podložna promjenama uslijed reakcija ljudi te vremenskih (ne)prilika.

Uzduž dvorišta centra postavljene su šipke visine 7 metara te međusobno povezane mrežom rastezljive užadi čija elastičnost uzrokuje lagana naginjanja šipki, stvarajući polagano mreškanje iznad dvorišta. Svaki od modula grida sadrži niz zanimljivih aktivatora, kao što su viseće mreže za odmaranje, biljke, baloni i slično.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U finalnom krugu natječaja, osim pobjedničkog tima, sudjelovali su i sveprisutni danski arhitektonski studio Big te američki uredi, također njujorški Easton+Combs i Freecell te William O'Brien Jr. iz Massachusettsa, prenosi Pogledaj.to.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo