Pogledajte prvi u svijetu dokumentarac o Wikileaksu

Više od 140 recentnih svjetskih dokumentaraca prikazat će se na međunarodnome festivalu dokumentarnog filma ZagrebDox, od 27. veljače do 6. ožujka u Movieplexu.

28.1.2011.
16:20
VOYO logo

Čak 53 filma natjecat će se za glavne festivalske nagrade u međunarodnoj i regionalnoj konkurenciji.

Među 29 filmova u međunarodnoj konkurenciji mnogi su nagrađivani na filmskim festivalima Cannesu, Berlinu, Sundanceu i Amsterdamu, a dva su nominirana za ovogodišnje Oscare, rekao je direktor ZagrebDoxa Nenad Puhovski, izdvojivši filmove "Deponij" Lucy Walker, "Sunce izlazi" Jennifer Redfearn, "Armadillo" Janusa Metza, "Djelić ljeta" Marte Minorowicz.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sedmo izdanje ZagrebDoxa nastavlja koncept festivala kao mjesta na kojemu se publika susreće s međunarodnim dokumentarcima, a hrvatski autori imaju priliku odmjeriti snage s inozemnim kolegama, ustvrdio je Puhovski.

Veliki broj filmova i posjetitelja, kojih je prošle godine bilo 25 tisuća, sudjelovanje hrvatskih dokumentaraca i prva retrospektiva hrvatskog ratnog filma pokazuju kako smo uspjeli ostvariti suživot publike, svjetskih dokumentaraca i najzanimljivijeg u hrvatskom dokumentarnom filmu, dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Filmovi o aktualnim zbivanjima

Gledatelji će moći pogledati i filmove o aktualnim zbivanjima današnjice, prvi dokumentarac o Wikileaksu, potom o Željku Mavroviću, Nataschi Kampusch, Tomislavu Merčepu, Mikhailu Khodorkovskom te o odnosu Vlade Divca i Dražena Petrovića, najavio je Puhovski. Wikileaks je upravo dovršeni film švedske televizije o Julianu Assaangeu, kojeg do sad nije prikazao ni jedan festival u svijetu.

U regionalnoj konkurenciji su 24 filma, od čega polovica hrvatskih autora, među ostalima, Vlatke Vorkapić, Petra Krelje, Miroslava Mikuljana, Gorana Devića, Ivana Faktora, Davora Kanjira.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim konkurencije, prikazat će se već tradicionalni programi "Glazbeni globus", "Kontroverzi Dox", "Happy Dox", "Stanje stvari" te dva nova, "Majstori Doxa" koji predstavlja najnovije uratke slavnih svjetskih dokumentarista i "Teen Dox" namijenjen ponajviše tinejdžerima.

Popratni programi obuhvaćaju nekoliko retrospektiva, filmove jednog od danas najznačajnijih dokumentarista Nicolasa Philiberta, retrospektivu produkcijske kuće "Participant Media" posvećene angažiranim filmovima, izbor filmova iz produkcije "Factuma" te prvu retrospektivu hrvatskih dokumentaraca o Domovinskome ratu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Projekcije će se održavati u svih pet kino-dvorana, nastavlja se tradicija besplatnih projekcija u dvorani 2 s reprizama svi filmovi iz konkurencije, a cijena ulaznica nije se mijenjala u odnosu na prošlu godinu unatoč krizi, rekla je Sanja Borčić, zamjenica direktora ZagrebDoxa.

Uz Velike pečate na ZagrebDoxu, kojeg organizira produkcijska kuća "Factum" dodijelit će se "Mali pečat" za autore do 30 godina starosti, nagrada "Movies That Matter" za promicanje ljudskih prava, te nagrada publike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo