Pogledajte kako sada izgledaju zagrebačke Dugave

Nova akcija Muzeja ulične umjetnosti MUU u Duugavama započela je prvim danom rujna i trajat će do 15. rujna, za kada je najavljeno otvorenje tog najvećeg uličnog muzeja u Hrvatskoj.

9.9.2011.
12:13
VOYO logo

Akcija dugavljanskog makeovera točno je na pola puta. Kvartovskim su se ulicama, a posebno oko osnovne škole i dječjeg vrtića, razmiljeli umjetnici tražeći pogodne zidove za svoje ilustrirane fantazije.

Među prvima je u Zagreb stigao britanski umjetnik Phlegm – ilustrator i karikaturist iz Sheffielda. Poznat je po svojim nevjerojatnim ilustratorskim sposobnostima, jedinstvenom, intrigantnom i pomalo tajnovitom izrazu, brzom i lakom radu te likovima iz vlastitih stripova koji su najčešći motivi njegovih crteža. Dugave je počastio spektakularnim crno-bijelim radovima, a Dugavljanima se podvukao pod kožu te su mu svakoga dana nudili nove i nove zidove za bojenje. Phlegm je, nažalost, otišao, ali njegovi radovi su ostali, što je jedna od ljepših 'posljedica' street arta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stanovnici Dugava toplo su primili i umjetnika Stipana Tadića, koji je tijekom samoga rada dobivao nemoralne ponude za oslikavanje dnevnih boravaka i kućnih fasada. Kvart je doživio invaziju malih Zubeka domaće umjetnice Cho Cho, koja je te najlonske lutkice ostavljala kao iznenađenje po vrtovima, stupovima, stablima... Najvećeg Zubeka premijerno ćemo vidjeti na samom otvorenju Muuzeja.

Ranom umjetničkom sektoru pripada i Sretan Bor, koji upravo radi na svojoj drugoj ilustraciji – predimenzionirani, grubi plavi likovi s minuciozno izvedenim repetitivnim točkastim detaljima preplavili su zidove, jedan dovršen i suh, drugi se radi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zidove dječjeg vrtića oživjela je i Lunarova ilustracija veselih šumskih bića predvođenih ježurkom, a svoje su radove iza ugla započele mlade umjetnice Vanja Trobić i Jelena Bando, te gosti iz Italije DEM i NERO 108, koji će Dugavama u nasljedstvo ostaviti pokoju tajanstvenu i čudnjikavu kreaturu karakterističnog izgleda.

Najavljenim umjetnicima pridružili su se i kasnije pridošli najmlađi članovi – kolektiv Artu-Ditu iz Zagreba (16 i 18 godina).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sljedećih dana Dugave očekuju fantastične kreacije najisturenijih domaćih umjetnika, poput Pume34, Oka, Dunje Janković, Mirona Milića, riječkih uzdanica Pekmezmed i Ninja Tigera, te gostiju iz Bosne i Hercegovine (Emir Šehanović ESH), Francuske i Austrije (Jana&JS), Njemačke (Mentalgassi) i Srbije (projekt 3D video mappinga i live glazbe THUS FAR) te pokoje iznenađenje.

Pridružite se akciji tijekom vikenda, fotografirajte što se događa, a svoje fotke objavite na službenim stranicama MUU(www.muu.com.hr).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svečano otvorenje Muuzeja u Duugavama je u četvrtak, 15. rujna, u 18.00 sati. Obilježit će ga koncert zbora Trešnjevački mališani, spomenuti 3D video mapping uz live glazbenu pratnju THUS FAR projekta iz Beograda, veliki piknik na livadi pored osnovne škole te glazba do dugo u noć.

Svi ste pozvani u ovaj jedinstveni, najveći ulični muzej u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prethodni članci:

arti-201108230601006

Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo