PIF / vas mami atraktivnim programom

Međunarodni festival lutkarskog kazališta, 43. izdanje posvećuje štapnim lutkama, prije svega javanki, koja se najduže i najčešće koristi u našim krajevima.

20.8.2010.
15:39
VOYO logo

Zahvaljujući tome jedan veliki klasik lutkarskog kazališta stiže u Zagreb.

Neki lutkari marionetu nazivaju kraljicom lutaka, drugi najviše vole ginjol jer ga osjećaju neodvojivim dijelom vlastite ruke, ali tehnika koja se najviše koristila na ovim našim prostorima nakon Drugoga svjetskog rata treća je vrsta, zvana javanka ili javajka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naziv joj dolazi od imena otoka Jave, jer je nastala po uzoru na tradicionalni indonezijski wayang golek. To je trodimenzionalna štapna lutka, koju odozdo pokreće lutkar skriven iza paravana.

Javanku je do savršenstva doveo Rus Sergej Obrazcov (1901.-1992.), a njegovim radom su bila inspirirana lutkarska kazališta u cijelom istočnoeuropskom bloku, pa i u tadašnjoj Jugoslaviji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo zato ćete na ovogodišnjme 43. Međunarodnom festivlau kazališnih lutaka moči pogledati Obrazcovljevu danas najpoznatiju i najizvođeniju predstavu - Neobičan koncert, predstavu koja je nastala još davne 1946. godine, a i dan-danas za nju se, kad god je na repertoaru, traži karta više.

Klasičnu paravansku predstavu izvedenu javankama, a zanimljivu i po temi, izvest će iransko kazalište iz Teherana, a jednu drugu tehniku štapne lutke pokazat će zanimljiva kosovsko-francuska koprodukcija u predstavi Varalice, izvedenoj u tehnici sjena (u Indoneziji se plošne štapne lutke za kazalište sjena zovu wayang kulit).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otklon od klasike pokazuju kazalište iz Białystoka s Fasadama, Zabranjene ljubavi iz Ljubljane (PIF-u dobro poznati umjetnik Silvan Omerzu predstavlja se svojom prepoznatljivom, a ipak novom i drukčijom estetikom) i izraelski umjetnici, koji Eshet prikazuju plesom, pokretom, maskom i lutkom.

Tu je i renomirano Budimpeštansko kazalište lutaka s Lirikom i Epikom, predstavom koja se odlikuje vrhunskom animacijom i duhovitim tekstom, dostupnim u prijevodu na hrvatski, te izvrsno sofijsko kazalište Atelje 313 sa svojim Čarobnjakom iz Oza u konkurenciji i predstavom Maska u meni izvan konkurencije, koja pokazuje što se može maskom i kako cijelo ljudsko tijelo može postati lutka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Maske u meni nastala je prvotno na studiju lutkarstva na sofijskoj akademiji, a kako se već uobičajilo na PIF-u, i ove će se godine pokazati nekoliko najuspješnijih završnih ispita iz lutkarstva studenata Umjetničke akademije u Osijeku.

Talentoskopm eksperimentalni program koji predstavlja mlade lutkare, njihove uratke, razmišljanja i viđenja lutkarstva danas, ove godine predstavlja nizozemskog umjetnik Eduarda de Paiva Souzu – Dudu Paivu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Festival traje od 27.kolovoza do 03. rujna.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo