Kako je djelo slavnog slikara završilo u bosanskom gradiću?

Litografija Pabla Picassa Glava muškarca izložena je u ponedjeljak u Narodnoj biblioteci u Kozarskoj Dubici u Bosni i Hercegovini.

15.4.2014.
12:17
VOYO logo

Tu grafiku čuvenog slikara biblioteci je poklonio Boško Šiljegović, narodni heroj koji je djelo dobio od samog Picassa na Kongresu Komunističke partije u Parizu 1964, javlja Al Jazeera.

To je jedan od tisuću primjeraka te litografije u svijetu, ali jedini u regiji. U biblioteci kažu da je neće iznositi na tržište te da je za njih od neprocjenjive vrijednosti. Ovom izložbom obilježili su 50 godina rada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Blago na zidu

Porijeklo grafike je malo kome bilo poznato, pa i mještanima tog bosanskog gradića. Nakon što je u siječnju ove godine sudski vještak za umjetnička djela i zaštitu kulturne baštine iz Banje Luke napravio procjenu, skrenuta je pozornost na vrijednost o kojoj se nije govorilo desetljećima.

Malo je onih koji su znali kakvo blago visi na zidu Narodne biblioteke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, ovako veliki događaj za općinu najavljen je tek skromnim plakatom na ulazu u biblioteku. Picasso se čak i ne spominje. Zbirka narodnog heroja Boška Šiljegovića sada je vlasništvo biblioteke i tu će ubuduće biti izložena.

http://balkans.aljazeera.net/vijesti/picassovo-djelo-izlozeno-u-bosanskom-gradicu

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo