Pet filmova koje morate pogledati na 4. ETNOFILm festivalu

Druga Europa, Cholita Libre, Divlje pamćenje, Živjeti kao običan čovjek i Kupica, pet je naslova koje svakako morate pogledati na ovogodišnjem ETNOFILm festivalu.

19.4.2012.
14:42
VOYO logo

Selektori programa ETNOFILm festivala preporučuju pet filmova iz bogatog festivalskog programa 4. ETNOFILm festivala. Druga Europa redateljice Rosselle Schillaci progovara o životu zakonitih izbjeglica u Italiji koji intimnim pogledom otkrivaju kolektivnu povijest i emblematsku priču svih današnjih europskih zemalja i njihovih imigracijskih zakona.

Film je osvojio brojne nagrade od kojih izdvajamo one najznačajnijih etnografskih festivala kao što su: This Human World International Film Festivala, 12. RAI International Festival of Ethnographic Filma i 5. Salina Doc Fest sezione ITALIA.DOC. Cholita Libre: Ako se ne boriš, unaprijed si izgubio Jane Richter i Rike Holtz lucidna je i zabavna priča o četiri Cholita hrvačice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njihov stil borbe zvan Lucha Libre (latinoameričko hrvanje) spoj je sporta, kazališne predstave, atletike i koreografije. Film ima 14 festivalskih nagrada, a među važnijima su nagrade žirija na festivalima Festival international du film ethnographique du Quebec (FIFEQ) i Mujeres en Foco 2010.

Divlje pamćenje redatelja i producenta Zacharyja Stuarta bavi se naslijeđem Bronislawa Malinowskog, jednog od najprominentnijih antropologa 20. stoljeća. Ispričan iz perspektive njegova praunuka, film slijedi kontroverzno naslijeđe Malinowskog unutar antropologije i vlastite obitelji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mladi ljudi iz zemalja u razvoju širom svijeta sanjaju o odlasku na Zapad. No, kad jednom tamo stignu, završe radeći loše plaćene, drugorazredne poslove, a žive u malim kućama s ostalim, tek pristiglim imigrantima.

Živjeti kao običan čovjek prati svakodnevni život stanara u jednoj takvoj kući istočnog Londona... Kupica je film hrvatskog autora Marija Vrbančića o istočnoeuropskom društvenom klubu u kojem se okupljaju marginalizirani, zaboravljeni, alkoholičari i usamljenici koji viču od radosti usred depresije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U raznolikom popratnom programu održat će se okrugli stol, izložba, radionica, predstavljanje knjige i glazbeni program. Okrugli stol u suradnji s UNESCO uredom u Veneciji za temu ima "Vizualno antropološke metode u bilježenju i interpretiranju nematerijalne kulture i relevantne kulturne politike na prostoru jugoistočne Europe".

Sudjeluju Vladimir Đukanović, Jana Kocevska, dr. sc. Naško Križnar, Marija Krstić, dr. sc. Irena Miholić, a moderira Saša Srećković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radionica vizualne antropologije i montaže filma prethodit će festivalu i održat će se u Rovinju od 27. travnja do 3. svibnja. Voditelji radionice su profesora dr. Alan Grossman iz dublinskog Centre for Transcultural Research and Media Practice i sveučilišta University of Wales-Cardiff i University of London te profesor Vlado Gojun s Akademije dramskih umjetnosti u Zagrebu.

Izložba Retour en terre tematizira petoricu Malijaca deportiranih u svoju rodnu zemlju nakon godina rada u inozemstvu gdje započinju novi život.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jay Ruby (Sveučilište Temple) i Marcus Banks (Sveučilište Oxford), urednici nedugo objavljene knjige Made to be seen: Perspectives on the History of Visual anthropology, predstavit će knjigu u petak, 4. svibnja, u 15 h.

Za glazbeni dio zaduženi su momci iz Tetkinih radosti. Tetkine Radosti započete su 2007. godine kao eksperimentalan mixtape muzike producirane u bivšoj Jugoslaviji za vrijeme šezdesetih, sedamdesetih i osamdesetih godina od čega su napravili trodjelni kolaž jugo funka, diska i šlagera. Ovi kopači vinila rasplesat će sve do dugo u noć.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjećamo da će se četvrto izdanje međunarodnog festivala etnografskog filma, ETNOFILma, u organizaciji Etnografskog muzeja Istre održati od 3. do 5. svibnja u Multimedijalnom centru grada Rovinja. U natjecateljskoj konkurenciji prikazat će se 24 filma domaće i svjetske produkcije. Specijalni gosti festivala su svjetski priznati profesori antropologije Jay Ruby i Marcus Banks. Sve projekcije su besplatne.

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo