PA, ZAR I TI SINE WILLIAME? / Shakespeare je bio veliki obožavatelj marihuane?!

Image
Foto: AFP

Jedan od najslavnijih književnika u povijesti William Shakespeare možda je povremeno uživao u pušenju marihuane, pokazalo je istraživanje čiji su rezultati objavljeni u srpnju.

12.8.2015.
13:11
AFP
VOYO logo

Antropolog Francis Thackeray s južnoafričkog sveučilišta Witwatersrand i njegovi kolege uvjereni su da je William Shakespeare bio veliki obožavatelj i konzument marihuane, prenose britanski mediji.

Naime, iz bardove rodne kuće u Stratford-upon-Avonu posudili su 24 dijela njegovih lula te stručnom analizom u osam fragmenata pronašli ostatke kanabisa, a u dvije ostatke peruanskog kokaina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Thackeray i kolege u analizi su koristili naprednu tehniku plinske kromatografije - spektrometrije mase (GC-MS).

U neobljavljenim zapažanjima Thackeray piše da je Shakespeare preferirao marihuanu koju je koristio kao stimulans dok je radio. Znanstvenik ide korak dalje te vjeruje da se u njegovu 76. sonetu u jednom stihu spominje "prava trava".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Usto, napominje Thackeray, bardovo korištenje droga ne iznenađuje s obzirom na eksperimentalnu prirodu elizabetanske medicine. On i njegovi suradnici vjeruju da je pisac drogu koristio kao neku vrstu kreativnog podstreka za stvaralački nagon.

Rezultati studije otkrivaju i neke podatke o istraživanjima i razmjeni između Novoga svijeta i Engleske tijekom elizabetanskog razdoblja. Primjerice, peruanski kokain, čiji su ostaci pronađeni u dvama dijelovima bardove lule, u Englesku su možda stigli nakon putovanja sir Francisa Drakea u tu južnoameričku zemlju 1597.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo