Ovogodišnji Kiklopi u rukama 'vlasnika'

Nakon prošlogodišnje prašine oko Kiklopa za hit godine, ove je godine dodjela nagrada 15. sajma knjige u Istri protekla kao 'po špagi.'

11.12.2009.
20:37
VOYO logo

Na prigodnoj svečanosti u pulskome Domu hrvatskih branitelja uručene su nagrade Kiklop za 2009. godinu u 13 kategorija, a Kiklopa je za životno djelo dobio profesor Aleksandar Flaker zbog iznimnog doprinosa u hrvatskoj i ruskoj književnosti.

Nagrada Kiklop, koja se dodjeljuje za postignuća u knjižnoj produkciji nakladnika iz Hrvatske, ove je godine dodijeljenja u 13 kategorija po glasovima stručnoga tijela s 290 prijavljenih glasača, a nagradu za životno djelo, utemeljenu ove godine, Udruga Sa(n)jam knjige u Istri dodijelila je na prijedlog Upravnog odbora Kiklopa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kiklop za urednika godine uručena je Nevenu Antičeviću iz nakladničke kuće Algoritam, za biblioteku ili nakladnički niz godine pripao je urednici Ireni Lukšić za knjigu Na tragu klasika u izdanju nakladnika Disput i Hrvatsko filološko društvo iz Zagreba.

Ovogodišnji Kiklop za prozno djelo godine pripao je Julijani Matanović za Knjigu od žena, muškaraca, gradova i rastanaka u izdanju Mozaik knjige, a za debitantsku knjigu godine Franju Janešu za Noć mrtvih živaca u izdanju Algoritma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za pjesničku zbirku godine Kiklopa je dobio Arsen Dedić za zbirku Zidne novine u izdanju Profil internationala, a za knjigu eseja godine nagrađena je knjiga Mirka KovačaElita gora od rulje u izdanju Frakture.

Kiklop za publicističku knjigu godine uručen je Mirjani Krizmanić za knjigu Tkanje života u izdanju Profil internationala, a za slikovnicu godine nagrađeni su Tomislav Torjanac i Nela Kordić-Filipić za slikovnicu Djevojčica i div nakladnika Mozaik knjige.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za knjigu godine za djecu i mladež Kiklopa je dobila Sanja Lovrenčić za Hrvatske bajke u izdanju Leykam internationala, a za knjigu stranog autora godine nagrada je pripala Orhanu Pamuku za knjigu Muzej nevinosti, koju su preveli Ekrem Čaušević i Kerima Filan, u izdanju nakladničke kuće Vuković & Runjić.

Za prijevod godine nagrađena je Maja Šoljan za prijevod knjige Harukija Murakamija Kad padne mrak u izdanju Vuković & Runjić, dok je u kategoriji znanstvene knjige godine nagradu ove godine dobio Viktor Žmegač za Majstori europske glazbe u izdanju Matice hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kiklop za leksikografsko djelo godine pripao je Tomislavu Ladanu i Augustu Kovačecu za Život riječi. Etimologija i uporaba u izdanju Novela media.

Autor Kiklopa je akademski kipar Josip Diminić, a ove je godine ta statua nešto manja i lakša - kip je visok 17 centimetara i težak jedan kilogram.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo