Ovo se dogodi kad starci 'prolupaju'!

Iako se bezbrižnost i zaigranost u većini slučajeva pripisuje djeci i njihovim ludorijama, ipak postoje neke iznimke kada su starije generacije u pitanju.

20.6.2011.
11:33
VOYO logo

Riječ je o neobičnoj i zanimljivoj seriji radova američkog umjetnika Jasona Barda Yarmoskya pod nazivom Elder Kinder.

Njegovi portreti Starije djece prikazuju nevine karakteristike dvije krajnosti generacijskog spektra, djetinjstva i starosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Autor je portretirao vlastitu baku i djeda, koji su mi pozirali kroz zaigrane scenarije, odjeveni u duhovite i autentične dječje kostime.

Bezgranična sloboda koja je ustaljena i prihvatljiva za mladost, djecu i ranu životnu dob, nerijetko je u potpunom kontrapunktu s očekivanim ponašanjima starije dobi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neki dječji snovi, (iako često nerealni i pretjerani) ostanu u životu do duboke starosti, na neki način podsjećajući na sve (ne)ostvarene životne planove. Yarmoskyjevi portreti elaboriraju sve navedeno, te oduševljavaju istovremeno, bivajući ponižavajući i ohrabrujući.

Kako umjetnik objašnjava, pesimisti će ove prikaze shvatiti kroz prizmu srama, neuspjeha i ranjivosti, života sputanog društvenim konvencijama, dok će optimisti iste prikaze percipirati kroz smisao oslobođenja, gdje adolescentska zaigranost i pravo na snove neosporno pristaju u ono što nazivamo mudrost starosti, piše Pogledaj to.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo