Play ponuda

'OVO JE IZNIMNO OTKRIĆE': / Arheolozi otkrili grob kineskog Shakespeara

Image

Arheolozi su u istočnoj kineskoj pokrajini Jiangxi otkrili grobnicu poznatoga kineskog dramaturga iz doba dinastije Ming, Tanga Xianzua, izvijestili su u ponedjeljak kineski državni mediji.

28.8.2017.
16:13
Play ponuda

Tang je bio suvremenik britanskog dramaturga i pjesnika Williama Shakespearea i u umro je iste godine kad i britanski bard. Iako je zbog književne vrijednosti stihova nazivan kineskim Shakespeareom, zbog nesceničnosti su njegove drame kasnije za prikazivanje prerađivali drugi autori.

PLAVO ČUDOVIŠTE I GOLO BOŽANSTVO: Znanstvenici u Kini otkopali drevnu grobnicu s misterioznim muralima Njegov su grob arhitekti otkrili krajem prošle godine ispod zgrade tvornice izgrađene pedesetih godina prošlog stoljeća. Ondje je još 40 grobnica, uglavnom osoba iz doba dinastije Ming (1368.-1644.), rekao je voditelj arheoloških iskapanja Xu Changqing.

Image
PLAVO ČUDOVIŠTE I GOLO BOŽANSTVO: /

Znanstvenici u Kini otkopali drevnu grobnicu s misterioznim muralima

Image
PLAVO ČUDOVIŠTE I GOLO BOŽANSTVO: /

Znanstvenici u Kini otkopali drevnu grobnicu s misterioznim muralima

Tang Xianzu proslavio se dramom "Paviljon božura" (Mudan ting), poznatoj i kao "Priča o duši koja se vratila". Od pedesetak njegovih drama sačuvalo ih se samo pet.

"Ovo nam je otkriće iznimno značajno jer ćemo doznati više o njegovu životu, obiteljskom stablu i odnosima s članovima obitelji", rekao je potpredsjednik kineske Udruge za povijest dinastije Ming.

Arheolozi su pronašli i šest epitafa. Vjeruje se da je neke od njih napisao sam autor, a otkriveni su i grobovi njegove druge i treće supruge.

"Epitafi nam mogu puno reći o kaligrafiji, umjetnosti i književnosti u Tangovo doba", rekao je Xu.

Play ponuda
Play ponuda