Ovo će promijeniti vaše stavove, čak i o seksu

Drugi po redu Nu:Write Theatre Festival održat će se od 15. do 19. studenoga u prostorima Studentskog centra i Teatra &TD te dovesti uzbudljive kazališne trupe iz Velike Britanije.

9.11.2011.
11:30
VOYO logo

Festival će ponovno ugostiti uzbudljive kazališne trupe iz Velike Britanije te premijerno predstaviti rezultate suradnje s londonskim kazalištem Box of Tricks Theatre, kao i ovogodišnju hit predstavu ostvarenu u vlastitoj produkciji, PLAYlista. Održava se u organizaciji udruge Festival novog kazališta Zagreb, s partnerima Kulturom promjene SC-a i British Councilom.

Kultni Doctor Brown u Zagrebu

Jedan od željno iščekivanih festivalskih nastupa onaj je Doctora Browna (pravo ime: Philip Burgers), koji nakon turneje preko Hong Konga, Australije, Dubaija i Edinburgh Fringe Festivala stiže u Hrvatsku s jednosatnom klaunovskom stand-up predstavom Becaves.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovaj umjetnik pantomime i tjelesne komedije nadrealnog i apsurdnog, 2010. proglašen najboljom novom kazališnom nadom u izboru britanskog Sunday Timesa i nominiran za nagradu Malcom Hardee 2010. i 2011. za originalnu komediju, dvije je godine "klauniranje" učio kod francuskog clown mastera Philippe Gauliera.

Bizarno, genijalno, provokativno, bezobrazno, odvratno, suludo, neuračunljivo, groteskno, histerično smiješno... samo su neki od pridjeva kojima kritičari opisuju njegov "anti-komični" nastup koji gledatelje tjera da zaborave sve što su mislili o vlastitom smislu za humor i odbace svoje dosadašnje stavove o stand-up komediji – a pogotovo seksualnosti. Upozoravaju da predstavu gledate na vlastitu odgovornost te da nije za one slabijeg srca i osjetljivog želuca, no - svi se slažu – sa showom Becaves Doctor Brown definitivno opravdava svoj rastući kultni status.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Animals and Children Took To The Streets - bogati su bogatiji, siromašni su siromašniji

Mlada, no višestruko nagrađivana londonska skupina 1927 nakon premijerne sezone u Operi u Sydneyju s predstavom Animals and Children Took To The Streets dolazi u Zagreb, nakon čega ih čeka sezona u National Theatre u Londonu.

Redateljica i izvođačica Suzanne Andrade, animator Paul Barritt, kostimografkinja i izvođačica Esme Appleton te skladateljica i izvođačica Lilian Henley donose začudnu, uvrnutu, multimedijalnu satiru koja kombinira glumu, pripovijedanje i glazbu uživo, s filmovima i animacijom kako bi ispričala enigmatičnu, ali svima jako dobro poznatu, priču o sumnjivim likovima koji nastanjuju distopijsku paranoičnu metropolu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Opisivana kao spoj djela Aleksandera Rodchenka, Tima Burtona, Charlesa Dickensa, Fritza Langa i velikana nijemog filma s početka 20. stoljeća i stripa iz 21., Animals and Children... je čarobna i vizualno prelijepa crnohumorna, subverzivna parabola o uspinjanju i spuštanju društvenim ljestvama, sve bogatijim bogatima i sve siromašnijim siromašnima, i revoluciji i njenom gušenju.

Ponoćne matineje - sirovo i nepredvidivo

Kazalište Tristan Bates trn je u oku West Enda. Ovaj višestruko nagrađivani studio proizveo je kritički hvaljene predstave poput Crush (nagrada Fringe First 2009.), I Found My Horn, Lilly Through The Dark, Ed Rapley, Motherland, And Then You Die!, Louder Than Words, Ignition i Midnight Matinees ("Ponoćne matineje").

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S Ponoćnim matinejama napravili su turneju po Ujedinjenom Kraljevstvu, uključujući i rasprodane predstave na Edinburgh Fringe Festivalu 2010., te prošle godine gostovali na Nu:Write Theatre Festivalu.

Ovu sirovu, nepredvidivu noćnu avanturu, koja uključuje gotovo sve forme umjetnosti – od kabareta, plesa, filma, kazališta sjenki, interaktivnih video igri, labirinta, potrage za blagom, skrivenih predstava – sve u izvedbi 11 umjetnika kroz više od tri sata, kazalište Tristan Bates i ove godine donosi u Zagreb i izvodi 19. studenog u svim prostorima Studentskog centra u sklopu paneuropskog događanja Noć kazališta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tri drame o Londonu i tri o Zagrebu

Nazivani novom generacijom nove drame, Box of Tricks su trupa čiji je cilj razvijanje, poticanje i promicanje novog naraštaja dramskih pisaca. Privlače ih drame koje su neposredne i relevantne: priče koje moraju biti ispričane, glasovi koje treba čuti.

Prava ljubav je strpljiva (True Love Waits) predstava je s kojom su gostovali na prošlom izdanju festivala, a ove godine u suradnji s Nu:Writeom postavljaju komad Tales of Two Cities (Priče o dva grada), nadnacionalnu kazališnu avanturu u šest dijelova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ova "novo-oformljena" anglo-hrvatska trupa predstavit će šest 15-minutnih monologa inspiriranih zemljopisom: tri drame o Londonu na engleskom, i tri o Zagrebu na hrvatskom jeziku.

Odajući počast ovim slavnim glavnim gradovima, stvorit će kazalište bez granica kroz dvojezičnu suradnju koja nadilazi kulture i ujedinjuje najbolje od oba svijeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U režiji Adama Quaylea i Hanne Tyrell-Pinder tekst Shove Kennetha Emsona izvodit će britanski glumac Ross Armstrong, Struck by Love/Train Evana Placeyja interpretira Natasha James, a onaj naziva David Daniela Kanabera igrat će Adam Best.

Monologe domaćih autora Srđana Sandića Zagreb, Mon Amour, The One Who Waits Olje Lozice i To F*** Because We Want To Vedrane Klepice izvodit će Petar Cvirn, Ivana Krizmanić i Lada Bonacci u režiji Franke Perković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

PLAYlista - Haustor i Azra u kazalištu

Omnibus od osam kratkih drama inspiranih pjesmama novog vala PLAYlista, u kojem su glazbeni hitovi Haustora, Azre, Zabranjenog pušenja, Idola i EKV-a prvi put dobili i svoje kazališno utjelovljenje, nastao je kao spoj tekstova mladih neafirmiranih pisaca pristiglih putem natječaja koji je Nu:Write objavio krajem prošle godine, kao i onih naručenih od već etabliranih pisaca.

Svima je zadatak bio izabrati svoju omiljenu pjesmu iz perioda novog vala i napisati kratku dramu inspiriranu njome, trajanjem ne dulju od same pjesme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uprizorenja njihovih drama nastala su intenzivnim radom u svega pet dana u ožujku ove godine, a rasprodana predstava izvedena je četiri večeri uzastopce.

U studenom se vraća u Teatar &TD u sklopu festivala Nu:Write, a tekstove Marinka Koščeca, Ivora Martinića, Ivane Gudelj, Diane Meheik, Jordana Cvetanovića, Irene Čurik, Beatrice Kurbel i Lana Brčić u režiji Morane Foretić, Ive Srnec, Renate Carole Gatice, Ivane Čoh, Frane Marije Vranković i Irene Čurik igraju Mia Biondić, Csilla Barath Bastaić, Ivana Krizmanić, Romina Vitasović, Ines Cokarić, Miran Kurspahić, Vladimir Tintor, Antonio Franić i Marko Cindrić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izvedbe PLAYliste pratit će izložba fotografija beogradske fotografkinje i književnice Zorice Bajin Đukanović koje prikazuju protagoniste novog vala s prostora bivše Jugoslavije.

Kazališna događanja na pozornicama &TD-a pratit će i edukativne dramske radionice koje će držati kazalište 1927 i Philip Burgers, te DJ svirke u Café baru Teatra &TD svake večeri nakon zadnje predstave u danu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo