Branko Lustig: Ovdašnja djeca nemaju blagog pojma o holokaustu

14.5.2013.
15:34
VOYO logo

Prije svega, hrvatski oskarovac Branko Lustig odao je počast gradonačelniku Zagreba, Milanu Bandiću, za kojeg je istaknuo da je financijskom injekcijom potpomogao ovaj festival tolerancije čak i kad mu je država okrenula leđa.

'Djeca se neće educirati sama od sebe. Kako da bez pravilne edukacije budu svjesna što se ovdje događalo u rasponu od 1939. do 1945. godine? U Americi djeca znaju sve o holokaustu, ovdašnja djeca nemaju pojma. Upravo je zbog toga Zagrebu potreban ovaj festival', istaknuo je Lustig priznavši da se iz Amerike u Hrvatsku vratio jer je ovdje potrebniji i može potpomoći educiranje djece što sustavno radi obilazeći hrvatske škole.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se tiče samog programa, Lustig je izrazio zadovoljstvo što festival otvara film Kad svane dan renomiranog srpskog autora Gorana Paskaljevića.

'U sklopu festivalskog filmskog programa domaćoj će publici biti prikazano 57 filmova koji na različite načine progovaraju o toleranciji. Među njima bih istaknuo film Obilježeni o tetoviranim zarobljenicima iz Auschwitza kojih je od 400 tisuća danas živo samo tri tisuće. Među njima sam i ja. No, naš program nije samo posvećen židovskim temama, već svim manjinama te zapravo univerzalnim temama ljubavi i tolerancije', upozorio je Lustig.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U sklopu festivala održat će se i izložba Antimasonski plakati Mirka Ilića koji će održati i multimedijalno predavanje pod nazivom Simboli mržnje u sklopu kojeg će se prikazati korištenje neonacističkih simbola u svakodnevnom životu s posebnim naglaskom na sportske događaje.

'Od početaka Festivala glazbenim programom približavamo se mlađoj, urbanoj ciljanoj skupini – tako će ove godine, 25. svibnja u klubu Aquarius nastupiti LeFtO, poznati belgijski producent i trenutačno jedan od najtraženijih freestyle DJ-eva na svijetu', dodala je Nataša Popović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovogodišnje, sedmo po redu izdanje Festivala židovskog filma održat će se u zagrebačkim kinima Europa i Grič u trajanju od 19. do 25. svibnja, a cjelokupni program možete provjeriti na OVOM linku. Ulaz je za posjetitelje potpuno besplatan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo