'Otvorite svoje srce i svoj um i potrudite se pronositi duh tolerantnosti'

Projekcijom filma “Kardinal Zidov” francuskog redatelja Ilan Duran Cohena u zagrebackom kinu Europa otvoren je 8. Festival tolerancije.

18.5.2014.
23:45
VOYO logo

Ovaj snazni film temelji se na istinitoj prici o Jean-Marieu Lustigeru, poljskom Zidovu, koji se pridruzio katolickom svecenstvu te je imenovan pariskim biskupom. Njegovo otvoreno isticanje dvostrukog identiteta kao “katolika Zidova” donijelo mu je prijatelje i neprijatelje iz obje religije. Projekciji filma nazocila je scenaristica filma Chantal De Rudder.

Otvaranju festivala nazocile su mnoge poznate osobe iz javnog, kulturnog i politickog zivota, te predstavnici religijskih zajednica u Hrvatskoj. Program je vodila poznata glumica Leona Paraminski.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Festival je otvorio gradonacelnik Grada Zagreba, Milan Bandic, koji je istaknuo da dosadasnja iskustva, ali i brojna priznanja Festivalu dokazuju da je danasnjem drustvu Festival tolerancije itekako potreban.

Uzvanicima je dobrodoslicu uputio Branko Lustig, predsjednik festivala, koji je tom prilikom izjavio: “Neka ovo kino bude mjesto s kojeg ce se pronositi razumijevanje i ljubav. Ljubav je ta koja spaja, koja stvara i pomice stvari naprijed. Ja nisam svecenik i zato vas ne mogu pozvati da pruzite ruku jedan drugom, ali vas mogu pozvati - da kada podete veceras svatko na svoju stranu - otvorite svoje srce i svoj um i potrudite se pronositi duh tolerantnosti koji mi Festivalom tolerancije vec 8. godinu nastojimo prenositi na vas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Direktorica festivala Natasa Popovic istaknula je da zajednickim trudom sa Brankom Lustigom godinama grade kulturnu manifestaciju cija je misija sirenje ideje tolerancije, drustva jednakosti i razumijevanja razlicitosti kao temelja drustva u kakvom svi zasluzujemo zivjeti.

Ovogodisnji program 8. Festivala tolerancije posvecen je 20. obljetnici Schindlerove liste, jednog od najboljih filmova svih vremena. Svecana projekcija filma Schindlerova lista na rasporedu je 22. svibnja u 19:30 u kinu Europa uz nazocnost Ralpha Fiennesa, a cijelo vrijeme trajanja festivala u kinu Europa bit ce prvi put u Hrvatskoj postavljena izlozba fotografija sa seta Schindlerove liste u vlasnistvu Universal studija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ulaz na sve filmske i popratne programe festivala, osim glazbenog, u potpunosti je besplatan.

Kroz sedam festivalskih dana biti ce prikazano vise od 70 dokumentarnih, kratkometraznih i dugometraznih igranih

Tekst se nastavlja ispod oglasa

filmova. Od filmova u programu posebno su istaknuti igrani filmovi "Victor Young Perez" Jaquesa Ouanichea, "Posljedice" Wladyslawa Pasikowskog te dokumentarci "Iskonsko zlo" oscarovca Stefana Ruzowitzkog i "Past ce noc" Andre Singera. Volker Schlondorff, jos jedan oskarovac predstavlja svoj novi film “Smiraj na moru”. Autori navedenih filmova dolaze kao gosti festival, te ce osobno prisustvovati projekcijama u Zagrebu.

Osim glavnog filmskog programa u kinima Europa i Tuskanac od 18. do 24. svibnja, Festival tolerancije predstavio je i bogati cjelomjesecni popratni program- izlozbe, knjizevne veceri, okrugli stolovi, edukacijska jutra za djecu i mlade na temu holokausta, filmska radionica za mlade talente iz svijeta filma, odlican glazbeni program, a posebno bi izdvojili festivalski novitet -Festival Market, od 22.-24. svibnja u Centru Cvjetni, inovativni program zamisljen kao prostor komunikacije uglednih europskih i svjetskih filmskih festivala, u sklopu kojeg ce se hrvatskoj javnosti predstaviti relevantni domaci i strani filmski festivali sa svojim organizatorima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vise na www.festivaloftolerance.com

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo